VIJESTI

Hoće li i osuđeni zločinci primati penzije i naknade?

Zašto je zakon o pravima demobilisanih boraca na čekanju

Autor:E. HALIMIĆ

28.11.2016

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u FBiH još je na čekanju. Kako saznajemo, razlog za ovo odugovlačenje su zahtjevi koje je HDZ BiH, kao koalicioni partner SDA, uputio ministru za boračka pitanja FBiH Salki Bukvareviću.  

Šta je pozadina

- Postoje određeni problemi između koalicionih partnera. Tačnije, problem su zahtjevi koje je uputio HDZ. Oni traže da se u Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica briše član koji glasi da svi oni koji su osuđeni za ratni zločin, ne mogu primati naknade, penzije i ostvarivati bilo kakva prava predviđena ovim zakonom – kazao je za „Avaz“ potpredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić.

Dodao je da je, prema njegovom mišljenju, pozadina ovog uvjetovanja Jadranko Prlić, jer on je osuđen za ratni zločin.

 - Također, problem je i mišljenje Ministarstva finansija FBiH, koje najvjerovatnije neće biti pozitivno, jer je sporno oko 17 miliona KM - naglasio je Hodžić.  

Boračke tužbe

Između ostalog, prema Hodžićevim riječima, uvjet HDZ-a je i revizija, tačnije da sve boračke tužbe koje su sada u Vrhovnom sudu FBiH budu prebačene na nivo kantona.

nijaz-hodzic-borci

Hodžić: Stid me izaći na ulicu

 - Trenutno među borcima vlada veliko nezadovoljstvo, širom BiH me zaustavljaju i pitaju kada će dobiti zakon. Sramota me izaći na ulicu, dotle je došlo. Zakazao sam sjednicu Nadzornog odbora Saveza demobilisanih boraca TK i namjeravamo donijeti neke zaključke, kako bismo izašli u javnost s ovom pričom – kazao je Hodžić.

Dodao je da je sve veći broj nezadovoljnih i ogorčenih te da priča o ovom zakonu traje oko dvije godine.

 - Procedura je završena 16. septembra ove godine i od tada se čeka da se zakon nađe na dnevnom redu Vlade FBiH. Pouzdano znam da ministar Bukvarević traži modele kako da uputi ovaj zakon u proceduru, ali bez uspjeha - zaključio je Hodžić.     

O ovoj tematici jučer smo namjeravali razgovarati i s Bukvarevićem, ali on nije odgovarao na naše pozive.

50.000 ratnih vojnih invalida

40.000 porodica poginulih boraca i šehida

5.000 dobitnika najviših ratnih priznanja