BIZNIS

Vrijednost dolara na najvišim nivoima u posljednjih 14 godina

Svjetske berze

Redakcija

27.11.2016

Vrijednost dolara prošle se sedmice održala na najvišim nivoima u gotovo 14 godina, pri čemu je njegov kurs prema japanskom jenu porastao, dok je prema euru stagnirao.

Kurs eura prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen, na 1,0590 dolara, a tokom sedmice zaronio je na 1,0518 dolara, najnižu razinu od marta prošle godine. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je prošle sedmice na 2,0 posto, na 113,15 jena, a u jednom je trenutku dosegla i 113,90 jena, najviši nivo u osam mjeseci. Dolar je ojačao i prema većini drugih valuta, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko najviših nivoa od 2003. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u. Od kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, prinosi na američke obveznice snažno su porasli jer bi njegove najavljene politike od protekcionizma i uvođenja visokih carina na uvozne proizvode, preko ulaganja u infrastrukturu do povećane fiskalne potrošnje i smanjenja poreza mogle potaknuti inflaciju, javlja Hina.

Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, dolar je prema korpi valuta ojačao gotovo 4 posto.

- Trend će se vjerojatno zadržati jer se Fed priprema za povećanje kamata u decembru, dok se ulagači pozicioniraju za Trumpove planove o povećanju fiskalne potrošnje i smanjenju poreza - navode analitičari UOB Group u saopštenju klijentima.