BIH

Ambasador Brazila u BiH: Moj život ovdje je lijep i miran

U posjeti diplomati Manoel Gomes-Pereiru

Autor:Mia HEBIB

27.11.2016

Razgovarala: Mia HEBIB / Foto: Samir Saletović

Manoel Gomes-Pereire, ambasador Brazila u Bosni i Hercegovini, stigao je u Sarajevo u julu 2015. godine. To je njegovo prvo iskustvo s regijom Balkana i, kako priznaje, pored onoga što je naučio iz historijskih knjiga i vrhunskih književnih djela, poput “Na Drini ćuprija”, veoma je malo znao o našoj zemlji.

- Moj drugi izvor informacija o vašoj regiji bile su moje kolege, a posebno Jugoslaveni ili Bosanci koje sam upoznao u prethodnim diplomatskim misijama ili dok sam još živio u Brazilu. Razmjena informacija među diplomatima od ključne je važnosti za naš posao.

Kada sam devedesetih radio kao konzul u Sidneju, bio sam u kontaktu s ljudima koji pripadaju različitim balkanskim zajednicama tako da sam i od njih naučio dosta. Godinama poslije, kao ambasador na Novom Zelandu, naučio sam da je moderna industrija vina u tu zemlju stigla zahvaljujući dalmatinskim, odnosno bosanskim imigrantima šezdesetih godina – govori Pereire.

Nova prijateljstva

Kako ocjenjujete odnos između BiH i Brazila i šta naše dvije zemlje imaju zajedničko?

- Neposredno prije polaska, dok sam u brazilskom Senatu slušao predavanja o Bosni, ostao sam veoma iznenađen bogatom prirodom i kulturom vaše zemlje, kao i mogućnostima koje Brazil i BiH imaju da poboljšaju bilateralnu saradnju. Zapravo je ta saradnja već činjenica, pogotovo kada govorimo o međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih naroda.

Brazil i BiH bili su nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u periodu od 2009. do 2010. godine, a brazilsko ministarstvo vanjskih poslova sačuvalo je dokaze o međusobnoj saradnji naše dvije zemlje. 

Dakle, brojna su polja u kojima se ta saradnja može dodatno razviti. Prvo što mi pada na pamet jeste razvoj sporta, što se prvenstveno odnosi na fudbal i atletiku. Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i Olimpijske i Paraolimpijske igre 2016. bile su odlična prilika za naše zemlje da se bolje upoznaju s obzirom na to da su sudjelovale u takmičarskom dijelu. Atlete iz BiH imale su veoma toplu dobrodošlicu u našoj zemlji. 

Što se tiče kulture, Ambasada Brazila je od 2011. godine sudjelovala u organizaciji različitih umjetničkih događaja te smo kroz filmove, muziku i književnost nastojali približiti brazilsku kulturu bh. publici. Sudjelovali smo i na Diplomatskom bazaru i Dječijem festivalu od 2012. godine, kao i na Sarajevo Film Festivalu.

Kako ste odlučili postati diplomat?

- Još dok sam bio tinejdžer, rođak, koji je u to vrijeme bio mladi diplomat, nagovorio me je da krenem njegovim stopama. Od tada su svi moji ciljevi usmjereni ka ovoj profesiji tako da nikada nisam ni razmišljao o tome da se opredijelim za nešto drugo. Osim toga sam i advokat s obzirom na to da je univerzitetska diploma obavezna za sve kandidate koji se odluče upisati na Brazilsku diplomatsku akademiju.

Koje su prednosti i mane bavljenja ovom profesijom?

- Osnovna prednost je sklapanje novih prijateljstava s ljudima iz različitih kultura, kao i brojna putovanja. To je istovremeno bila velika prednost mojoj djeci, jer su tako dobili priliku da uče strane jezike. Velika mana je to što, nažalost, gubite prijatelje, jer ste primorani da se selite. 

Jeste li imali priliku putovati po našoj zemlji? Šta Vam se naročito dopada i kakav je Vaš život ovdje?

- Lijep i miran. Bosna i Hercegovina je predivna zemlja nevjerovatne prirode tako da supruga i ja dosta vremena provodimo putujući. Stekli smo i brojne prijatelje, što nam znatno olakšava život i čini ga ljepšim. Do sada smo posjetili Mostar, Neum, Travnik, Tuzlu i Banju Luku. Najviše su mi se dopali kanjoni Neretve i Vrbasa, kao i vodopadi u Jajcu. U sjećanju mi je naročito ostala posjeta nekropoli stećaka na Bjelašnici u organizaciji Ministarstva civilnih poslova ove godine. Bila je to idealna prilika da posjetim to mjesto, za koje sam vjerovatno ne bih saznao. U svim ovim mjestima probali smo ukusna tradicionalna bosanska jela.

Koliko ste dugo u ovoj profesiji?

- U januaru će se navršiti 43 godine otkako sam stupio u brazilski diplomatski kor. Budući da je to prilično mnogo vremena u diplomatiji, imao sam priliku živjeti u različitim zemljama, poput Italije, Perua, Španije, Australije, Novog Zelanda i sada sam u BiH. 

Je li i Vaša porodica s Vama u Sarajevu? 

- Moja djeca sada su već odrasla. U Sarajevu živim sa suprugom. Početkom iduće godine dvoje moje djece koja žive u Evropi, planiraju doći u posjetu i upoznati BiH.

Gdje se vidite za deset godina?

- Za manje od deset godina bit ću penzionisani diplomat, živjet ću u Braziliji, glavnom gradu Brazila. Ali, nadam se da ću imati dovoljno energije te da će me zdravlje poslužiti kako bih sa suprugom mogao putovati u različita i do sada neistražena mjesta.

Velika udaljenost

Šta Vam nedostaje za vrijeme boravka u BiH?

- Moje troje unučadi, porodica i prijatelji. Zbog velike udaljenosti, ne viđamo se često koliko bismo željeli.

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Čitajući, slušajući klasičnu muziku te baveći se fitnesom. Uživam u dugim šetnjama na Vilsonovom šetalištu, posebno vikendima, a na put odlazim kad god je to moguće. Obećao sam sebi da ću posjetiti što je moguće više mjesta na zapadnom Balkanu. Slobodno vrijeme, također, koristim za druženje sa prijateljima i kolegama.

Koliko često odlazite u Brazil?

- Brazil je prilično daleko, a avionske karte su veoma skupe. Supruga i ja odemo u posjetu jednom godišnje, i to za vrijeme godišnjeg odmora kako bismo napunili baterije.

Historijski filmovi

Kakvu muziku i filmove volite?

- Uživam u klasičnoj muzici, ali mi se, istovremeno, dopada i popularna brazilska muzika. Kada je riječ o filmovima, volim gledati historijske i detektivske filmove.

Pratim fudbal

Pratite li sport?

- Kao i bilo koji brazilski građanin, pratim fudbal, posebno brazilsku ligu, koja postoji možda podjednako dugo kao i evropske lige.

Predivna zemlja

Šta kažete svojim prijateljima, zbog čega je dobro posjetiti BiH?

- Zbog njene nevjerovatne prirode. U bilo koje doba godine možete uživati u nevjerovatnoj prirodi, šumama, planinama, jezerima, ali i ljudima, koji su, poput Brazilaca, prijateljski nastrojeni prema strancima. Za one koji preferiraju zimske sportove, postoje odlična skijališta na bosanskim planinama, koje su bile domaćin Olimpijskih igara 1984. godine, a koje su samo dvadeset minuta udaljene od centra grada. Zaista je nevjerovatno da mala zemlja poput BiH, može ponuditi toliko mnogo turističkih mogućnosti. Rekao sam svojim prijateljima, iskoristite priliku, to što smo mi trenutno u Bosni, i dođite da posjetite ovu predivnu zemlju.