VIJESTI

Opozicija slavi, žestok udarac Kuvajćana odlazećoj skupštini

NA LICU MJESTA Poznati rezultati jučer održanih parlamentarnih izbora

Autor:Faruk VELE

27.11.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Kuvajta)

Opozicione grupe i pojedinci u Kuvajtu ostvarili su impresivnu pobjedu na izborima za Nacionalni parlament, osvojivši gotovo polovinu od 50 mjesta na jučer održanim vanrednim izborima u toj zemlji. Izbori su, inače, održani na vrhuncu oštrih rasprava u zemlji zbog povećanja cijena i smanjenja beneficija lokanom stanovništvu poslije pada cijena nafte.

Povećanje cijena

Kuvajćani su zadali žestok udarac prethodnom sazivu skupštine, i to, kako se ovdje analizira, upravo zbog činjenice da nisu uspjeli zaustaviti vladu u odluci da poveća cijene goriva, ali i struje i vode te da smanji velike beneficije koje ovdje imaju građani.

Inače, prethodni sastav parlamenta je dekretom raspustio emir Kuvajta šejh Sabah el-Ahmed el-Sabah, što je bio i uvod u parlamentarne izbore.

izbori

Prema rezultatima koji su potvrđeni u nedjelju rano ujutro, među ostalima, izbore su izgubila i dva bivša ministra! Islamsističke, nacionalističke i liberalne opozicione grupe, koji su se ovaj put vratili na izbore poslije četverogodišenjeg bojkota, osvojili su najmanje 15 mjesta, a do 10 bi trebali imati i njihovi saveznici.

Selefije i Ihvanije

Islamisti čine okosnicu opozicije, a lokalni ogranak Muslimanske braće (Ihvani) je osvojio najmanje četiri mjesta, kao i selefije. Slavila je i državna poslanica Safaa Al-Hashem u distriktu Andailiya, kao i prvi čovjek prethodnog saziva parlamenta Marzoug Al-Ghanem. Procjenjuje da bi ovo moglo bitno ojačati novi saziv skupštine te da bi oni mogli blokirati neke odluke koje vlada smatra važnim.

Emir Kuvajta se lično zahvalio zvaničnicima države koji su uložili napore za povoljne uvjete za održavanje izbora. On je, također, pohvalio i veoma veliki odziv očito motiviranih glasača, pa je na nekim mjestima ona iznosila i 80 posto! Ta izlaznost je mnogo veća od one na prethodna izbora koje je opozicija bojkotirala.

Nakon održavanja izbora Kuvajtu je potrebna politička stabilnost u inače veoma trusnoj regiji.

Šansa i za BiH

Kako smatraju ovdašnji analitičari, pobjeda opozicije trebala bi koristi donijeti i Bosni i Hercegovini, jer su navedene grupe mnogo više zainteresirane za prilike u našoj zemlji te smatraju da su BiH potrebne kuvajtske investicije.