REGION

Davor Bernardić novi predsjednik SDP-a Hrvatske (VIDEO)

Nakon nešto više od 90 posto prebrojanih glasova

(D. K.)

26.11.2016

Nakon nešto više od 90 posto prebrojanih glasova stvari su jasne - novi predsjednik SDP-a Hrvatske je Davor Bernardić. U drugom krugu izbora za čelnog čovjeka SDP-a ukupno je glasalo 51 posto glasača.

Bernardić je osvojio 64 posto glasova i time nadmoćno pobijedio Ranka Ostojića. Oba kandidata, ali i Zoran Milanović, održali su govor u SDP-u članovima koji su klicali "Bero, Bero".

- Pomozite mu, dajte mu vjetar u leđa. Predsjednik je prvi među jednakima, o njemu jako puno ovisi. Dajte mu iskrenu podršku, pred vama su veliki izazovi. Naravno, družimo se i volimo manje ili više, ali imamo iste ciljeve i ideje - rekao je Milanović.

Milanovićev govor bio je vatreniji nego se to očekivalo, s obzirom na to da posljednjih sedmica ničim nije pokazao da ga zanima situacija u SDP-u.

- Danas je sto posto dobio SDP. Hvala svima koji su dali glas, kako Beri, tako i meni. Ja ću mu sa svoje strane dati punu podršku, svako treba podržati ono što su članovi odabrali - rekao je uz kiseli osmijeh poraženi Ostojić.

Nakon njih, okupljenima se obratio i Bernardić.

- Hvala Milanoviću na dosadašnjem vođenju SDP-a, hvala mu na svemu dobrome što je napravio. Hvala ljudima koji su me podržavali svih ovih godina u vremenima u kojima mi je bilo najteže. Drugarice i drugovi, hvala vam od srca. SDP je pokazao da se može mijenjati. Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti u kojem brinemo za radnike i penzionere. Brinemo i o onima koji rade u kreativnim industrijama, koji imaju velike ambicije. Ali uvijek smo za zaštitu radnika, ljudi koji žive od svog rada. Javno zdravstvo mora biti pod jednakim uvjetima dostupno svima, taj sistem moramo očuvati. Dobro društvo znači kvalitetno obrazovanje - rekao je Bernardić.

Naveo je da treba povećati minimalnu plaću. Govorio je i o HDZ-u, situaciji u Hrvatskoj, a okupljena je masa u nekoliko navrata prekinula njegov govor kličući "Bero, Bero", piše Index.hr.

Predsjednik Središnje izborne komisije (SIK) SDP-a Vedran Lendić rekao je da je su prvi neslužbeni rezultati dobijeni na temelju 91 posto obrađenih biračkih mjesta. Službeni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati.