VIJESTI

SDP: Da li su vijenci za antifašiste odraz licemjerja?

Saopćenje za javnost

Redakcija

26.11.2016

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da odluka SDA da Osnovna škola "Dobroševići" u sarajevskoj općini Novi Grad nosi ime "deklarisanog fašiste Mustafe Busuladžića demantuje formalno zalaganje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za antifašističke principe i vrijednosti".

Saopćenje SDP-a prenosimo u cjelosti:

"Glavni odbor SDP-a BiH pita Bakira Izetbegovića da li je licemjerno polagati vijence na spomenike palim antifašistima, dok u isto vrijeme SDA imenuje školu prema deklarisanom fašisti Mustafi Busuladžiću.

Iako se vladajuće nacionalističke stranke javno i formalno zalažu za antifašističke, a samim tim i evropske principe i vrijednosti, jasno ih demantuje veličanje fašizma kroz imenovanja škola, ulica, mostova i drugih javnih objekata i institucija po ratnim zločincima.

Skupština Kantona Sarajevo, u kojoj je vladajuća SDA, odlučila je da će Osnovna škola 'Dobroševići' u općini Novi Grad nositi ime Mustafe Busuladžića, aktiviste 'Mladih muslimana', koji je uoči Drugog svjetskog rata i tokom njega otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove.

Na svečanoj sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH u Mostaru data je puna podrška stanovništvu Mostara i južnog dijela BiH u nastojanjima da 'zaštite vlastito dostojanstvo i osiguraju osnovna ljudska prava, poput prava na glas i izbor vlasti u skladu sa demokratskim principima'".

"Mostar, grad simbol pluralne BiH, kao takav je ponovo izložen nasrtajima savremenih fašistoidnih ideologija, koje ovaj grad i njegove građane guraju u nove sukobe, obespravljivanja i poniženja", navode iz SDP-a BiH.

Nedavnu odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o suspenziji kandidata sa liste Inciijativa za Stolac, SDP BiH smatra preuranjenom i spornom, jer su članovi CIK-a BiH bili podijeljenjih stavova pri glasanju.

"SDP BiH poziva sve organe, uključujući CIK BiH, Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i BiH da postupaju, prije svega, u skladu sa zakonima BiH, te da ne podliježu političkim uticajima u svome djelovanju", dodaju iz SDP-a.