GLOBUS

Uhapšena tri željeznička zvaničnika u Iranu nakon fatalnog sudara vozova

Najmanje 44 osobe izgubile život u nesreći

Fena

26.11.2016

Iran je uhapsio tri željeznička zvaničnika u subotu nakon sudara dva voza u kome su poginule najmanje 44 osobe, javila je državna novinska agencija Irna.

- Tokom istrage, tri osobe nadležne za kontrolni željeznički centar na sjeveroistoku zemlje sa sjedištem u gradu Shahroudu su uhapšene - izjavio je novinarima pokrajinski tužilac Heydar Asiabi.

Najmanje 44 osobe su poginule, a još deseci su povrijeđeni kada su se dva voza sudarila a jedan je zahvatila vatra u pokrajini Semnan u petak, u jednoj od najtežih željezničkih nesreća u istoriji zemlje.

Sudar se desio na glavnoj liniji između Teherana i drugog po veličini iranskog grada Mashhada.

Jedan voz stajao je između gradova Semnan i Damghan nakon očiglednog mehaničkog kvara, prisiljavajući zvaničnike da zaustave ostale vozove na toj liniji.

Kada je, međutim, druga smjena stupila u rad u kontrolnom centru u Shahroudu, drugom vozu je dopušteno da nastavi putovanje, izjavio je Hossein Ashouri, zvaničnik Iranskh željeznica, za državnu televiziju.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, u subotu je uputio saučešće zbog "bolne nesreće" koja je uslijedila samo dan nakon što je više od 60 iranskih hodočasnika ubijeno u samoubilačkom napadu u Iraku, prenosi AFP.