VIJESTI

Dodik: Bakir Izetbegović je Srbin koji bježi od svog porijekla

Predsjednik RS-a

(Srna)

26.11.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Srbin koji bježi od svog porijekla, javlja Srna.

- Ako već Izetbegović hoće da ide do kraja, mogli bi otići i nekoliko vijekova unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bježati od toga - rekao je Dodik u intervjuu agenciji Srna.

Dodik je još jednom najavio da će tražiti da se entitetima vrate ovlaštenja koja su, prema njegovom tumačenju, protuustavno prenesena na federalni nivo. Kako kaže, radi se o 83 takve odluke.

Kao prvi korak on je najavio revidiranje uloge Ustavnog suda BiH za koji tvrdi da donosi odluke na štetu bosanskih Srba.

- U BiH ne smije biti više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu - rekao je Dodik opisavši Ustavni sud BiH kao "jedno dekadentno mjesto" u kojemu se odluke donose po diktatu Bošnjaka i predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- Oni time govore da smo mi svi ovdje budale - i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ja neću živjeti u takvoj državi - rekao je Dodik dodajući da je sve to "prevara i nasilje".