VIJESTI

Kuvajt nakon izbora očekuje stabilizaciju

Reporter Avaz.ba prati izbore na obalama Perzijskog zaljeva

F. VELE

26.11.2016

Velika izlaznost jedan je od najvažnijih utisak vranrednih parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u Kuvajtu, sedmim u posljednjih deset godina. Birališta u pet izbornih jedinica su otvorena u 8 sati po lokalnom vremenu i bit će zatvorena večeras, dok se rezultati očekuju iza ponoći po lokalnom vremenu.

Odziv glasača bio je visok na većini od 100 glasačkih mjesta, a reporter Avaz.ba, koji prati ove izbore u Kuvajt sitiju, posjetio je nekoliko glasačkih mjesta. Na njima se može vidjeti demokratska atmosfera, iako uz pojačano prisustvo snaga sigurnosti.

Na prilazima glasačkim mjestima, neuobičajeno za evropske prilike, su štandovi s aktivistima kandidata na izborima koji prolaznicima dijele slatkiše.

Dok su na izborima u dva protekla navrata odzivi bili slabi zbog bojkota opozicije, birači su sada izašli ohrabreni pozivima više kandidata. Zato se izbori i održavaju pod geslom „glas za moju zemlju“. Povratak opozicionih grupa je važan, smatraju u Kuvajtu, radi postizanja političke stabilnosti. Mudra opozicija je potrebna, tvrde glasači.

Jedna od Kuvajćanki kazala nam je da poslije izbora očekuje više reda i discipline da budu izabrani „jači ljudi“.

- Nadam se da će i žene biti prisutnije u novom parlamentu - kazala je ova žena.

Jasin Ravašde, bivši novinar i diplomata, direktor Mediteransko-evropske asocijacije za strateška istraživanja, koji se trenutno nalazi u Kuvajtu, istakao je za Avaz.ba da je toj zemlji potrebna stabilizacija poslije izbora, te da se vlada formira sukladno novim rezultatima.

- Pojavile su se tenzije na sektaškoj, političkoj i plemenskoj osnovi. Došlo je do nestabilnosti. Stabilnost je potrebna Kuvajtu i s obzirom na okruženje u kojem se nalaz – rekao je Ravašde.

Inače, vanredni izbori dolaze u vrijeme oštrih sporova zbog rezanja subvencija građanima zbog pada prihoda od nafte. Raspisani su nakon što je dekretom od 16. oktobra ove godine kuvajtski emir, šejh Sabah el-Ahmed el-Sabah, raspustio parlament, i to poslije tri i pol godine mandata. To je, ipak, bio saziv s najdužim mandatom od 2003. godine.

Blizu 483 hiljada birača, od kojih su 52 posto žene, u pet izbornih jedinica birat će 50 poslanika kuvajtskog parlamenta u koji, osim izabranih, ulazi i 15 imenovanih članova, konkretno državnih ministara.  Svoje ideje građanima je ponudilo 300 kandidata, među kojima i 14 žena koje su pravo glasa dobile 2005. godine.

Kuvajt je, inače, demokratski napredniji u odnosu na svoje okruženje.