VIJESTI

Stolac: Inicijativa će tražiti izuzeće Općinskog suda u Čapljini

Nakon odluke Centralne izborne komisije BiH

M. SMAJKIĆ

26.11.2016

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH s četiri glasa za i tri protiv donijela odluku o skidanju Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića s izbornih lista, iz Inicijative za Stolac, čiji su oni kandidati, poručili su da će uslijediti pravna bitka.

Podnijeli prijave

Ipak, o tome kakve će pravne lijekove poduzeti, za sada niko od njih ne želi javno govoriti.

 - Imali smo mnogo poziva, ali kandidati Inicijative za Stolac nisu još dobili odluke od Centralne izborne komisije, tako da nismo u mogućnosti davati izjave i izdati saopćenje za javnost - poručili su jučer novinarima.

S obzirom na to da je Općinski sud u Čapljini potvrdio optužnice protiv Kaplana, Mahmutćehajića, Ljubovića i Nihada Bajramovića, koji se terete za više krivičnih djela u vezi s izbornim procesom u Stocu, iz Inicijative su najavili da će zatražiti izuzeće čapljinskog suda. Još nije poznato hoće li biti podignute ili odbačene optužnice protiv Adnana Baljića, Adisa Tucakovića, Salke Baljića, Adnana Bučuka i Emina Zeće.

Također, u Inicijativi su ogorčeni, rekli su, na rad Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje je, kako je to izjavila članica Inicijative Nermina Frenjo, do sada bilo pristrasno, te se nadaju da će prijave koje su u četvrtak podnijeli ovoj instituciji protiv Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije (OIK), zatim njegove kćerke Jelene Perić, matičarke Matičnog ureda Stolac, Kazimira Raguža, direktora Doma zdravlja Stolac, i Melihe Kapor, članice OIK-a, biti uzete u razmatranje.

S druge strane, glavni tužilac HNK Zdenko Kovač izjavio je za "Avaz" da u ovoj instituciji najenergičnije odbacuju sve špekulacije koje se odnose na to da istragu u vezi s izbornim procesom u Stocu obavljaju pristrasno.

Provjere navoda

- Imamo ukupno 14 prijava, iz Policijske uprave Čapljina, Tužilaštva BiH i fizičkih osoba. Sve prijave su u proceduri, od otvaranje istrage do provjere navoda, i osam tužilaca, svih nacionalnosti, radi na tome. Mi ćemo svoj posao obavljati savjesno i profesionalno - rekao nam je Kovač.

HDZ-ovi kandidati

Kako saznajemo, u Tužilaštvu HNK obrađuju predmete koji se odnose na prijave protiv Marinka Raguža, kandidata HDZ-a BiH, zatim Anđelka Goluže i Bojana Raiča. Oni su prijavljeni zbog sumnje u krivično djelo prevare pri glasanju, kao i zbog neažuriranja biračkih spiskova.

IO SDA HNK: Politička odluka

Izvršni odbor SDA HNK odmah nakon odluke CIK-a održao je vanrednu sjednicu na kojoj je najoštrije osudio donošenje, kako je navedeno, ovakve očigledne političke odluke.

Ovakvom odlukom, naveli su, CIK direktno potvrđuje da je u Stocu prije i za vrijeme izbora postojao organizirani sistem dobro planiranih izbornih krađa i prevara, praćenih brojnim krivičnim djelima koja, uprkos stalnim ukazivanjima mjesecima prije izbora od Inicijative za Stolac, nije sprečavao niti sankcionirano.