VIJESTI

Šoltes: Procesuiranje glavnog tužioca može biti dobar signal za EU

Evropski parlamentarac za "Avaz"

A. DUČIĆ

26.11.2016

Poslanik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes izjavio je za "Avaz" da se procesuiranje suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića u Evropskoj uniji može tumačiti kao loš, ali i dobar signal. Loš je signal, kaže on, to što BiH ima ovako krupan problem u pravosuđu, "ali je dobro što vidimo da se potencijalni kriminal i u pravosuđu počeo procesuirati".

- Pratio sam kretanja u bh. pravosuđu i prije ovog slučaja, bilo je tu i dosta sukoba na relaciji Sud - Tužilaštvo. Vidimo sada da se nekim praksama staje ukraj, pa i kriminalu kao što je zloupotreba, čak kada se radi o glavnom tužiocu. To se sada prepoznaje, pa se reagira, ne čeka se. Dobro je da su se stvari pokrenule - kazao je Šoltes.

On je istakao da je temeljna stvar sada vratiti povjerenje u bh. pravosuđe, uz naglasak da će procesa još biti.

- Smatram da je važno da se pokrenula jedna lavina, koja postaje sve veća. Možda će biti bolna, ali bolje je nego da je status quo - kazao je on.

Šoltes je rekao kako se može primijetiti da EU u svojim posljednjim saopćenjima posebno podvlači riječi o jedinstvenoj i suverenoj državi.

- Ja ovo gledam kao poruku bh. političarima da prestanu s tenzijama, da prestanu usmjeravati državu u drugom pravcu. S druge strane, volio bih i da EU odigra jaču ulogu kada je riječ o evropskim integracijama vaše države - rekao je Šoltes.

BiH može brzo steći kandidatski status

- BiH bi kandidatski status mogla steći dosta brzo, ali to niko ne može napraviti osim bh. vlasti. Neka pokažu zajedništvo barem u pogledu reformi. Neka EU pokažu jedan iskorak. Ako se budu pravili problemi s ciljem da se ne uspije, onda će biti vrlo teško - kazao je Šoltes.