GLOBUS

Švicarci na referendumu o zatvaranju nuklearki

U nedjelju izlaze na birališta

Redakcija

26.11.2016

Švicarci u nedjelju izlaze na birališta kako bi odlučili o bržem zatvaranju nuklearnih elektrana u svojoj državi. 

Na referendumu će odlučivati o inicijativi za ubrzanje zatvaranja nuklearnih elektrana u toj zemlji, nakon 45 godina rada svakog reaktora.

Tako bi tri reaktora bila isključena već 2017. godine. Švicarska zelena stranka prikupila je 107.533 potpisa za tu inicijativu još 2012. godine. Inicijativa također uključuje zahtjev za donošenje izričite zabrane gradnje novih nuklearnih reaktora.

U ispitivanju javnoga mnijenja, provedenog 2-9. novembra na uzorku od 1400 ispitanika, 48% je reklo da će glasati za inicijativu, 46% protiv, a 6% je neodlučno.

Trend, međutim ide u koristi protivnika. Krajem oktobra je bilo 57% za i 36% protiv. Postepeni pad podrške uobičajen je kod referendumskih inicijativa, kaže iskustvo: oni koji ranije nisu bili zainteresirani, kako se dan odluke približava, više su skloni negativnom odgovoru.

Najviše protivnika inicijative je na političkoj desnici, među ljudima u dijelovima zemlje gdje se govori njemački, u ruralnim predjelima, te među onima bez univerzitetskog obrazovanja.

- Mnogi ljudi jednostavno načelno odbijaju inicijativu, zato što je potekla od ekoloških aktivista - kaže Claude Longchamp, bivši direktor instituta GfS Bern, koji je proveo istraživanje.

Međutim, dva neuobičajena faktora idu u korist zagovaratelja inicijative. Prvo, glasači Kršćansko-demokratske stranke većinski podržavaju inicijativu, iako je stranka protiv. Drugo, podrška inicijativi je visoka među jezičkim manjinama.

Longchamp kaže da je rezultat neizvjestan, ali je vjerojatnije da će inicijativa biti odbijena. Važan faktor je i to da je potrebna dvostruka većina da bi inicijativa prošla: većina svih glasača, ali i većina kantona. Moglo bi se desiti da prvo bude postignuto, ali drugo ne.

Na ranijim referendumima, godine 1990. je 54,6% Švicaraca podržalo desetogodišnji moratorij na gradnju novih nuklearnih reaktora.  Godine 2003., većinom od oko 65% odbijena je inicijativa za zatvaranje svih nuklearnih elektrana.

Planovi za gradnju novih reaktora pripremani su od 2007., ali su stopirani spomenutom odlukom Federalne skupštine.