KULTURA

Predstavljena zbirka '1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena'

Promociju je obogatio i koncert sevdaha

(Fena)

25.11.2016

Zbirka pjesama "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena", autora profesora Šahbaza Jusufovića, objavljena u dvije knjige, promovirana je večeras u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Promocija ove knjige, kao i koncert sevdaha kojim je obogaćena upriličeni su tuzlanskoj publici povodom Dana državnosti BiH i 19. rođendana BKC-a Tuzla.

- Sevdalinka je pečat svih naroda BiH, hamajlija BiH, i naša životna pratilja koja pjeva o životu, radostima, tugama, gradovima, rijekama, o pogubljenjima, odlascima u vojsku, o ljubavi, majci, ocu - izjavio je autor Šahbaz Jusufović.

Jusufović navodi da je ova zbirka nastajala 50 godina. Rad na njoj započeo je skupljajući tekstove, zatim zapisivanjem notnog materijala i harmonskih podloga još 1966. godine kao srednjoškolac, a zatim i kao student na Muzičkoj akademiji, dodavši da je zapisivao pjesme od starih nena i djedova, i po interpretaciji najboljih bh. interpretatora sevdalinke.

Tvrdi da je za zbirku birao pjesme s najljepšim tekstovnim porukama, koje imaju najrazvijenije melodije i najbogatije harmonije, napominjući da je ova zbirka sevdalinki znatno obimnija od dosadašnjih zbirki.

Za građu je koristio razne izvore, a kako potiče iz muzikalne porodice, Jusufović je slušao svoga djeda i majku dok pjevaju i tako zapisivao mnoge sevdalinke, koje su zaboravljene, zatim po snimcima s magnetofonskih vrpci, sa singlica, kaseta, CD-ova, i u posljednje vrijeme s interneta uz pomoć violiniste unuka.

Promotor i recezent knjige Nijaz Alispahić ocijenio je da je ova knjiga kapitalno djelo kakvo do sada nije objavljeno, dodavši da je minuciozno napravljeno, u kojem je prisutna i kritička literatura, a značajna je za kompozitore, aranžere i pjevače.

Primjereno je da se ova promocija održava na Dan državnosti, jer nema pore života u koju ne zadire sevdalinka kao priča o Bosni, smatra Alispahić.

- BKC kao društveno-odgovorna ustanova trudi se, da radi na pozitivnim projektima i zaštiti projekata koji su od značaja za Tuzlanski kanton i BiH, a sevdalinka je jedan od naših brendova koje moramo štititi i čuvati i promovisati - izjavio je za Fenu direktor BKC-a TK Edis Bajić, dodavši da je BKC objedinio sve nivoe vlasti oko tog projekta.

Promociju je obogatio i koncert sevdaha na kojem su učestvovali interpretatori Nedžad Salković, Zekija Suman, Ferid Avdić, Ramiza Milkunić, Safet Dedajić, Murat Vrabac i narodni orkestar Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva ''Zvonko Cerić'' iz Tuzle pod upravom Hazima Jusufovića.

Izdavač "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena" je BKC Tuzla, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla.

Profesor Jusufović je u uvodu napisao da knjigu posvećuje ''budućim pokoljenjima, ljubiteljima lijepe riječi i milozvučnih nota, za pamćenje i čuvanje od zaborava''.