VIJESTI

Sarajevo: Održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

U Gradskoj vijećnici

Fena

25.11.2016

Povodom Dana državnosti BiH u sarajevskoj Vijećnici danas je upriličena zajednička akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća Sarajeva, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala KS.

Prigodnim govorom zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH uime Arhiva BiH obratila se Merima Serhatlić-Agarević.

- Danas je dan bh. jedinstva. Dan kad su se 1943. godine prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine sastali predstavnici muslimanskog, hrvatskog i srpskog naroda povezani čvrstim bratstvom u ustanku s ciljem da na osnovu rezultata oružane borbe naroda Jugoslavije i naroda BiH donesu političke odluke koje će otvoriti put našim narodima da urede svoju zemlju onako kako to odgovara njihovoj volji i interesima - naglasila je Serhatlić - Agarević.

Istakla je da je na današnji dan 1943. godine odlučeno je da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH) žele i hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina jednaka za sve narode koji u njoj žive.

Naglasila je da je BiH tada dobila svoje istorijske granice, ucrtane još u vremenu srednjovjekovne Bosne, a BiH je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.

Gradonačelnik Ivo Komšić uručio je priznanja plakete Grada Sarajeva – Ženskom fudbalskom klubu "SFK 2000" i KUD-u "Bulbul", te nagradu "Graham Bamford" za izuzetnu građansku hrabrost Muhamedu Kunovcu.

U umjetničkom dijelu programa učestvovao je ženski vokalni ansambl Corona.