BIH

Evropa se urušava!

Srećko Horvat za Avaz.ba

Autor:Faruk VELE

25.11.2016

Njegovi prijatelji su najpopularniji filozof današnjice Slavoj Žižek i osnivač Wikileaksa Julian Assange, sureće se i razmjenjuje mišljenja sa jednim od najutjecajnijih svjetskih intelektualaca Noamom Chomskyim, sa Janisom Varufakisom, bivšim grčkim ministrom finansija osnovao je DEiM (Demokratija u Evropi 2025), panevropski pokret za refomiranje Evropske unije, dok njegove tekstove objavljuju britanski Guardian, čiji je koluminista, te The New York Times, Spiegel, španski El Pais...

Trampovi ljudi

On je Srećko Horvat, mladi hrvatski filozof i zvijezda evropske ljevice. Jako ga je teško uhvatiti, jer ovaj angažirani intelektualac mnogo vremena provodi u avionu, a za Avaz.ba javio se iz Londona.

Potpuno otvoreno govori o svijetu poslije izbora Donalda Trupma, Evropi danas i bujanju ekstremne desnice, kao i budućnosti Balkana...

Vi ste jednom kazali da bismo i mi, ljudi bez američkog pasoša, trebali glasati na američkim izborima, jer nas se tiču. Kako vidite svijet poslije izbora Donalda Trumpa? Planeta je podijeljena po principu "za" i "protiv", kao i Amerika, pa dok jedni slave, drugi očekuju i najavljuju apokalipsu. Šta Trump zapravo predstavlja i šta nakon njegove pobjede? Kamo on vodi današnji svijet?

- Nakon pobjede Trumpa ono čemu smo mogli svjedočit jeste svojevrsna Trampokalipsa, uvjerenje da se približavamo kraju svijeta. Čak je i njemački Spiegel objavio naslovnicu s likom Trumpa koji poput meteora pada na planetu Zemlju s komentarom “Kraj sveta”. Međutim, ovdje valja citirati Fredrica Jamesona koji je točno kazao da “možemo zamisliti sve, pa čak i kraj svijeta, ali ne možemo zamisliti kraj kapitalizma”.

Unatoč svim pričama kako Trump ide protiv establišmenta, dovoljno je da pogledate Trumpov “tranzicijski team”, koji se već sada sastoji od korporativnih lobista koji predstavljaju Visu, General Electric, Verizon, HSBC, Pfizer i mnoge druge. Tu je i notorni neokonzervativni ekstremist James Woolsey, bivši direktor CIA koji je huškao na ratove u Iraku i na Bliskom Istoku, te javno pozvao da Edward Snowden bude “obješen”. S druge strane, imate Petera Thiela čiji je Palantir već ušao u Pentagon, a zadnji podaci pokazuju da je i Google, donedavno blizak Hillary, također ušao u borbu za pozicioniranje unutar samog vrha moći. Ukratko, možda i možemo zamisliti kraj svijeta, ali Trump sigurno neće biti predsjednik koji će donijeti i kraj kapitalizma, upravo suprotno.

Slavoj Žižek se slaže s ocjenom Noama Chomskyog da svijetu danas ne prijete više samo lokalni politički sukobi nego, možda, i ekološka katastrofa ili svjetski rat te da je u tom smislu fenomen Trump "dobrodošlo buđenje". Koliko je to, zapravo, tvrdnja u kojoj ima mnogo istine?

- Susreo sam se s Chomskyim prije izbora u SAD-u i slažem se s njegovom ocjenom da više nego ikad prije svijetu prijeti ekološka katastrofa - u samo deset dana otopio se dio Antarktika veličine Floride! - pa čak i svjetski rat i da ta opasnost vjerovatno raste s Trumpom. Uzmite samo Trumpovu izjavu da će deportirati tri milijuna nedokumentiranih imigranata čim  preuzme predsjednički ured.

Međutim, nemojte zaboraviti da je upravo Obama vodio čak sedam ratova i da je njegova administracija deportirala više od 2,5 milijuna ljudi, što je više nego bilo koja druga administracija u povijesti SAD-a. Isto vrijedi za Hillary Clinton, vjerujem da bismo uz nju kao predsjednicu imali još više ratova i deportacija. U tom smislu, Žižek je možda u pravu - da je Hillary odabrana, sve bi progresivne snage vjerovatno odahnule i prepustile se uobićajenom drijemanju. Uz Trumpa, ako ništa drugo, možda dođe do reforme Demokratske partije, a već sada vidimo da Bernie Sanders postaje sve jači.

Balans moći

Trumpova pobjeda izazvala je politički potres ne samo u SAD-u nego i u Evropi. Kakav "rasplet" očekujete na Starom kontinentu, posebice u svjetlu činjenice da Vi i mnoge Vaše kolege tvrdite da se Evropa zapravo raspada, ali i u kontekstu Brexita? Recimo, u jednom intrevjuu Levi je kazao da "Evropa umire". Što je, po Vama, najveća opasnost za Evropu?

- Nakon Brexita i Trumpa definitivno se nalazimo u jednoj opasnoj ali izuzetno zanimljivoj konstelaciji u kojoj se po prvi puta nakon pada Berlinskog zida radikalno preslaguje geopolitika i globalni balans moći. Ono čemu pritom svjedočimo svuda, od Britanije do Poljske, jeste povratak na iluziju “nacionalnog suverentiteta”, kao da je moguće izaći iz ralja globalizacije i uspostaviti neku samostalnost.

Iduće godine imat ćemo izbore u Francuskoj, a prema zadnjim anketama upravo Marine Le Pen prednjaći. Istu situaciju imate u Njemačkoj gdje sve veću popularnost ima “Alternativa za Njemačku”. Nažalost, Evropa - i to valja reći upravo u kontekstu Bosne i Hercegovine gdje kvazi-filozofi poput Bernard Henri-Levija i dalje figuriraju kao uvaženi intelektualci - ta Evropa umire upravo zbog takvih poput Levija, koji se čak i hvalio time kako je Sarkozyja zvao na telefon da ga nagovori da Francuska intervenira u Libiji. Nakon uništenja Libije imate krvavi rat u Siriji, a kao bumerang imate izbjegličku krizu u Evropi. Potom imate ksenofobiju i zidove.

Kamo vodi fenomen kontinuiranog jačanja ekstremne evropske desnice? Ona je već prisutna u brojnim parlamentima država EU, a poslije pobjede Trumpa, Le Pen i njoj slični, kako rekoste, također, očekuju uspjeh…

- Veći problem od jačanja “esktremne desnice” jeste jačanje onoga što možemo nazvati “ekstremnim centrom”. Nije više problem da, recimo, u Mađarskoj imamo radikalno desnu stranku Jobbik, već je pravi problem u tome da je politika Viktora Orbana po mnogo čemu još radikalnija od Jobbika. To mi je nedavno u Budimpešti priznao čak i sam šef Jobbika, žaleći se da im Orban “krade ideje”.

Štoviše, kad su nedavno Le Pen na jednoj presici upitali kako to da je posljednjih mjeseci ušutila, ona je rekla: “Pa, nemam što reći, kada establishment već provodi ono za šta se ja zalažem!” Drugim riječima, Evropa se urušava iznutra, a iduće godine, ukoliko Le Pen i ostali dođu na vlast, možda se ta polagana smrt Evrope još više ubrza.

S time da valja biti precizan, nije “ekstremna desnica” ta koja izaziva raspad EU, već je to upravo “ekstremni centar” koji i dalje insistira na neuspješnoj monetarnoj i fiskalnoj politici, daljnjim “mjerama štednje” i “strukturalnim promjenama”, čime proizvodi osiromašenje čitavog stanovništva koje se sve više onda okreće “ekstremnoj desnici” u potrazi za jeftinim rješenjima.

Spasimo Evropu

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis i panevropski pokret "Demokratija u Evropi 2025", (DiEM 2025), u kojem ste Vi njegov glavni saradnik, poručuje: "Spasit ćemo Evropu". Koliko je to utopija danas?

- Da bismo spasili Evropu najprije se trebamo spasiti od lažnih spasitelja! Isti oni koji su pokušavali “spasiti” Grčku od Svjetske banke do Međunarodnog monetarnog fonda, a sada - u paktu s političarima i lokalnom elitom - prodaju iluziju da će novim zaduživanjem spasiti Bosnu i Hercegovinu.

Najveća utopija nije pokušaj da se promjene uvjeti rada ili da se prekine s autodestruktivnom spiralom beskonačnog zaduživanja, prava utopija jeste da ćemo se nastavit zaduživat, da ćemo nastaviti s privatizacijama i “liberalizacijom tržišta rada” i da će na taj način naš narod živjeti bolje. Pa, u to više nitko ne vjeruje, čak je i Međunarodni monetarni fond nedavno priznao da je odgovoran za krizu u Grčkoj!

Balkan - periferija

Kakav rasplet očekujete na Balkanu? U vremenu migrantske krize, na koju nas stalno upozoravaju, zatvaranja granica, dizanja zidova, pa stalne teroristi?ke opasnosti itd. Evo, sada EU uvodi i tzv. internet-vize za ostatak biv?e Jugoslavije. Kakve su opcije za ovaj dio svijeta? Posebice, recimo, za Bosnu i Hercegovinu, koja nikako da se izvuće iz blata.

- Balkan je gotovo uvijek bio periferija koja je služila za opskrbu sirovinama i jeftinom radnom snagom. Pred sto godina, za vrijeme Austro-Ugarske monarhije to su bile šume diljem Bosne i Hercegovine koje su se krčile kako bi se razvijali Beč i Budimpešta, danas su to austrijske banke, njemački Telekom, itd. Međutim, ono što je posebice zanimljivo u kontekstu BiH, ali i Srbije, jeste da se upravo zbog krize Evrope, kriza koja nije samo ekonomska nego i legitimacijska, otvara polje za arapski, ruski i kineski kapital.

Uslijed okretanja “stranom kapitalu” naši prostori iznova postaju osiromašene kolonije iz kojih mladi bježe glavom bez obzira...  Izlazak iz blata, ako već nije prekasno, ne možemo naći u “spasiteljima”, već u mukotrpnom aktivističkom ali i misaonom radu koji neće različite države Balkana okretati jedne protiv drugih nego ih usmjeravat ka zajedničkom izlasku iz krize.

Hillary Clinton je išla preko leševa

Imali ste priliku razgovarati s Julianom Assangeom, osnivačem Wikileaksa. Zašto je on američki i evropski neprijatelj br. 1?

- U zadnjih 10 godina Wikileaks je objavio preko 10 milijuna dokumenata, koji oktrivaju brojne prljave poslove, od američkih zločina u Iraku i Afganistanu do nedavnih mahinacija Hillary Clinton koja je i preko leševa bila spremna domoći se Bijele kuće. Kada objavljujete takve dokumente, očekivano je da ćete se zamjeriti mnogima.

Zbog toga Julian Assange već petu godinu živi u političkom azilu u skučenom prostoru Ekvadorske ambasade u Londonu, sada i bez interneta, a ako slučajno iskorači van Velika Britanija bi ga mogla izručit SAD-u gdje mu prijeti doživotna kazna, ako ne i nešto gore. Julian, kojeg imam čast nazvati prijateljem, svojim je znanjem, jer je još kao klinac programirao i hakirao, danas mogao biti menadžer nekih od najbogatijih kompanija sa Silicon Valleyja.

Međutim, on je svoje znanje iskoristio da izgradi najsofisticiraniji nezavisni sustav za “zviždače”, prikupljanje i objavljivanje tajnih informacija koje razotkrivaju kako točno ovaj svijet funkcionira. Umjesto da naplati svoje znanje, on nam ga je svima dao na raspolaganje. Zbog toga je  heroj i trebao bi biti uzor svima kojima je stalo do pravednijeg svijeta.