CRNA HRONIKA

Zbog slomljenih saksija trebao u zatvor, umjesto toga izabrao smrt

Brezanski rudar Enver Mahmutović proživljava pakao nakon sinovog samoubistva

Autor:B. CERIĆ

25.11.2016

Na trošnom panou u centru Breze bivši rudar Enver Mahmutović postavio je fotografije svog sina Benazira Mahmutovića (24), koji se prije tri mjeseca objesio.

Kako nam je Enver kazao, Benazir se odlučio na očajnički čin zbog nepravde. On, naime, nije htio ići u zatvor, jer je slomio tri komšijske plastične saksije i zbog sukoba sa policajcima, a zbog čega je osuđen na osam mjeseci zatvora.

Posljednje riječi

Umjesto odlaska u zatvor, mladić, koji je u sedmoj godini bio odveden u dom nakon što mu je majka počinila samoubistvo, izabrao je smrt. Objesio se kablom u ostavi oronule rudarske barake, u kojoj je živio s ocem. Benazir, prema tvrdnjama njegovog oca, ranije nije osuđivan.

- Njegove posljednje riječi bile su: “Babo, kako ćeš ti bez mene? Ja neću u zatvor. Bio sam u domu, znam šta će mi raditi” - kazao nam je očajni Enver.

23

Benazir s ocem: Živjeli skromno 
   
On tvrdi da je samoubistvo njegovog jedinca policija prešutjela te da mu je jedino ostalo da ogorčen ukazuje na nepravilnosti u radu policije i pravosuđa.

Prije tri godine, Benazir je sjekirom polomio tri saksije koje je komšija postavio ispred njihove šupe. Oni su, zbog saksija, ali i zbog napada na patrolu, osuđeni na po godinu zatvora. Enver je odležao kaznu, a Benaziru je smanjena na osam mjeseci, a poslije je preinačena u 60 dana društveno korisnog rada.   

Čekao poziv

Mladić je pristao da odradi svoju kaznu, ali umjesto toga, prema kazivanju njegovog oca, 14. jula ove godine Sud u Visokom donio je Rješenje prema kojem je morao ići u zatvor. U obrazloženju koje nam je priložio Enver, navedeno je da je Ministarstvo za pravosuđe i upravu  Zeničko-dobojskog kantona obavijestilo Sud da “nisu bili u mogućnosti izvršiti alternativnu krivičnopravnu sankciju rada za opće dobro”.

44

Faksimil Rješenja kojim se odlučuje da mladić, umjesto na rad, ide u zatvor

- Niko ga nije zvao, nisu mu našli posao. Nisu ga ništa ni pitali, samo su mu javili da ide u zatvor. Nije uspio u radnu knjižicu da upiše nijedan posao. Teško smo živjeli, moja je penzija 200 maraka, a stigle su me i sudske zabrane - kaže očajni otac Enver.

Nepravedno osuđen

- Eto, taj komšija mislio je da naplati 300 maraka odštete. Zbog te saksije, sada nema mog Benazira. Nepravedno je osuđen, policajci su njega pretukli - ogorčen je otac Enver.