BIH

Neviđena borba za plaću od 3.000 KM

OV ILIDŽA Velika rasprava na konstituirajućoj sjednici

Autor:A. TABAK

26.11.2016

Visoka plaća od 3.000 KM, koliko zarađuje predsjedavajući Općinskog vijeća (OV), posvađala je na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici, koja je trajala skoro cijeli dan, vijećnike na Ilidži. Za ovu fotelju najviše su se laktali vijećnici SDA i SDP-a, jer će predsjedavajući za četiri godine na ovoj poziciji inkasirati skoro 150.000 maraka. Kako se čulo u sali tokom sjednice, glavni razlog rasprave je ustvari plaća koja pripada čelniku OV.

Odbili glasati

Odmah nakon što su položili svečanu zakletvu, vijećnici SDP-a za čelnika OV predložili su svoju članicu Smiljanu Viteškić. Međutim, nakon provedenog glasanja, ona nije dobila potrebnu većinu, jer je za nju glasalo samo 10 vijećnika.

S obzirom na to da na početku sjednice, osim Viteškić, nije bilo prijedloga kandidata, vijećnici SDP-a tražili su da ona uđe u novi krug glasanja, s čime se nisu složili vijećnici ostalih stranaka.
 
Budući da se nisu uspjeli složiti da Viteškić bude ponovo birana i nakon što je vijećnik Mirza Alijagić iz SDP-a odbio biti kandidat za predsjedavajućeg, SDP je povukao svog člana iz komisije koja provodi glasanje. Vijećnik te stranke Samir Avdić rekao je da ne žele glasati za nekoga ko dolazi iz reda naroda kome pripada načelnik Senaid Memić. Svog člana iz komisije povukao je i DF.

Vijećnik SDA Nermin Muzur kazao je da nije bitno iz kojeg je naroda predsjedavajući, jer svaki vijećnik ima pravo da bude biran.

nermin-muzur

Muzur: Pravo na kandidaturu

- Viteškić je bila predložena, mi smo je prihvatili kao kandidata. Ustav garantira jednaka prava svima. Svako ima pravo da bude kandidiran, ali ne i da pobijedi - kazao je Muzur.

Prethodni mandat

Nakon toga, usvojen je zaključak da se formira nova komisija za izbor rukovodstva OV. Vijećnik Napredne stranke Amir Džino predložio je da predsjedavajući bude Muhamed Omerović, koji je funkciju obavljao i u prethodnom mandatu. On je sa 20 glasova osvojio novi četverogodišnji mandat i ostao na poziciji predsjedavajućeg, koju je i do sada obnašao. Njegovi zamjenici bit će Dževad Poturak iz SBB-a i Edin Hošić iz SDA, a samo jedan od njih dvojice bit će profesionalno angažiran.

Apelacija Ustavnom sudu

Avdić je rekao da će se zbog izbora Omerovića apelacijom obratiti Ustavnom sudu BiH.

samir-avdic

Avdić: Nisu željeli glasati

- Trebao je biti izabran neko ko nije iz reda Bošnjaka jer je i načelnik Bošnjak. To nije prihvaćeno, a mi smatramo da, u skladu sa svim zakonima, predsjedavajući treba biti iz drugog naroda, a to je bila Viteškić - kazao je Avdić.