KULTURA

Dino Merlin za Avaz: Ne dam nikom da mi uzme slobodu, ni stvarnim, ni virtuelnim huliganima

Najveća balkanska muzička zvijezda

Autor:L. S. R.

25.11.2016

Najava da će Dino Merlin (54) u Sarajevu održati koncert na dočeku Nove godine izazvala je tektonske reakcije u BiH, regionu i dobrom dijelu Evrope. 

Od trenutka zvanične potvrde koncerta Merlin je top-tema, a uz njega i njegov rodni grad u kojem iz minute u minutu raste popunjenost smještajnih kapaciteta.

Već sada je izvjesno, dakle 36 dana pred doček 2017., da će se na prijelazu između dvije godine rijeke turista sliti u bh. prijestonicu, koja će te večeri, bez imalo dvojbe, biti centar regiona.

Najveća balkanska muzička zvijezda će prije novogodišnjeg spektakla na Trgu Bosne i Hercegovine održati 3. decembra veliki koncert u već sada rasprodatoj zagrebačkoj Areni te će sedam dana kasnije nastupiti u Beču.

U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“, jer kao što je i sam Merlin ustvrdio „rijetki su razgovori poput ovih“, govorio je veoma otvoreno o svemu što se dešavalo nakon najave novogodišnjeg koncerta u Sarajevu, o Danu državnosti BiH, turneji „Hotel Nacional“...

Kako se odvijaju pripreme za doček Nove godine u Sarajevu?

- Mi smo na turneji, evo već treću godinu zaredom, i u dobroj smo kondiciji, tako da smo, ustvari, spremni, jer već radimo velike projekte. Bez obzira na to, mogu vam reći da se cijela ekipa proteklih mjeseci dodatno priprema kao nikad do sada. Ulazimo u finalnu fazu turneje “Hotel Nacional” i ove jeseni ćemo koncertima u Cirihu, Zagrebu, Beču i Sarajevu dati dodatni impuls ovogodišnjoj etapi u kojoj će, naravno, “biber po pilavu” biti novogodišnji koncert u Sarajevu. 

Kako ste podnijeli ono što se danima pisalo i komentiralo po društvenim mrežama u vezi s Vašim novogodišnjim koncertom u rodnom gradu?

- Pada mi na pamet ona mudra Andrićeva: “Poznavao sam čovjeka koji je za sve što nije imao ili nije mogao da razumije imao poneku grubu riječ”, a jedan moj dobar prijatelj ima običaj da u ovakvim situacijama kaže: “Sve je dobro dokle nemaš pojma o čemu pričaš.” Moderno doba je dovelo do neviđene upotrebe slobode, čak i one slobode kad neupućen raspravlja o stvarima koje ne razumije. Nasreću, imamo mogućnost da objasnimo, iznesemo činjenice i da radimo ono što radimo. Skoro da je svaka sloboda plaćena krvlju, bolom i suzama, kako društva ili zajednice tako i pojedinca. Mi smo kao društvo skupo platili svoju slobodu. Ja sam kao pojedinac svoju slobodu stekao teškim, mukotrpnim radom tako da kao slobodan čovjek mogu djelovati slobodno. Ne dam nikome da mi uzme tu slobodu, niti stvarnim niti virtuelnim huliganima.

Možete li nam otkriti kakvo iznenađenje spremate za novogodišnji koncert u Sarajevu?

- Publici u Sarajevu, kao i svugdje gdje nastupam, dat ću sve od sebe. Sve koji dođu tu noć očekuje šou dostojan i vrijedan njihove pažnje. Pripremamo neke nove elemente, koji su bili vidljivi na zadovoljstvo svih posjetilaca na posljednjem koncertu u dvorani „Glaspalast“ u Štutgartu, a bit će i na narednom koncertu u rasprodanoj Areni u Zagrebu.

Razgovarala: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ