LIFESTYLE

Prvi mobitel sa ugrađenom kamerom za VR od 360 stepeni

Kineska firma Protruly proizvela smartfone pod nazivom Darling VR

(D. K.)

24.11.2016

Za VR ili virtualnu stvarnost, kao i za AR, odnosno proširenu stvarnost (eng. virtual reality i augmented reality), se već duže vrijeme govori kako će biti sljedeći veliki tehnološki bum nakon samog interneta. Sami vjerovatno nikada nećete ići na Mars, plivati sa delfinima ili plivati 100 metara na Olimpijskim igrama, no ako budete imali VR headset, sve ovo ćete moći učiniti bez da ustanete sa vašeg naslonjača.

Za razliku od prave realnosti u kojoj živimo, virtualna stvarnost znači simuliranje prave, tj. imaginarne stvarnosti, na način da se za to koriste specijalizirane kamere, algoritmi, VR headsetovi i rukavice. Sve do sada, kreiranje VR filmova je bilo nešto što su mogli raditi samo oni koji su posjedovali posebne virtualne uređaje od 360 stepeni. No, zahvaljujući kineskom proizvođaču pametnih telefona, sada i sami možemo praviti vlastite VR videe.

Kineska firma Protruly je na China Hi-Tech sajmu u Shenzenu prikazala svoju prvu VR kameru koja u sebi ima ugrađen Darling VR pametni telefon. Sam pametni telefon omogućuje svojim korisnicima da rade vlastite VR video uratke na način da koriste posebne algoritme koji mogu snimiti panormaski video ili fotografije u 360 stepeni. Darling VR pametni telefon ima prvu kameru s kojom je moguće slikati i snimati u cijelih 360 stepeni i to u virtualnoj stvarnosti.

Firma Protruly je već od prije poznati proizvođač opreme za noćno snimanje i video kamere, a zahvaljujući svojim znanjima i vještinama, firma je uspjela napraviti pametni telefon koji u sebi ima VR kameru od 360 stepeni, koju će korisnici moći upotrebljavati i za live streaming. Pored toga, ovaj smartfone će moći detektirati i temperaturu ljudskog tijela bez dodirivanja.

No, osim svoje VR kamere, Darling isto tako ima i 5.5-inčni FHD retina displej sa rezolucijom od 1920×1080 piksela, sa gustoćom piksela od oko 400ppi. U njemu se isto tako nalazi desetojezgreni procesor sa radnim taktom od 2.5 GHz, kao i snažna Mali-T880 grafička kartica, piše portal pcchip.hr.

Da bi VR streaming bio moguć, Darling VR mora imati i posebne aplikacije koje će to omogućiti. Prema dostupnim informacijama, prodaja bi trebala krenuti idućeg mjeseca, a standardna verzija bit će dostupna po cijeni od oko 600 dolara, a premium verzija po cijeni od oko 1.300 dolara.