VIJESTI

Bužimske "Gazije" puštene na slobodu: Poriću i Isakoviću određena mjera zabrane kretanja

Nakon što su ih prije dva dana uhapsili pripadnici SIPA-e

Redakcija

24.11.2016

Umjesto pritvora, kako je to danas zatražilo Tužilaštvo BiH, dvojici osumnjičenih za ratne zločine Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću određena je mjera zabrane kretanja.

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH određivanje pritvora za Isakovića i Porića zbog postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Uhapšeni pripadnici bužimskih "Gazija" Nisvet Porić i Safet Isaković pušteni su na slobodu nakon što su ih prije dva dana uhapsili pripadnici SIPA-e, zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, Isaković kao komandir, a Porić kao pripadnik Interventnog diverzantskog voda "Gazije" u sastavu 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH i terete se da su u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS.

Osumnjičeni se terete da su lično, sa drugim vojnicima počinili ubistvo tri zarobljenika VRS, koji su se prethodno predali i od kojih je jedan bio ranjen, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nisvet Porić, zvani Cvrle, bio je ratni komandant jedinice "Gazije", koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade, kao i Safet Isaković, zvani Džidžo, koji je i nosilac najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan".