LIFESTYLE

Twitter širi mute opciju

Popularna društvena mreža u borbi protiv vrijeđanja i govora mržnje

(D. K.)

24.11.2016

Twitter je odlučio mute opciju proširiti na fraze, hashtags te na cijele razgovore. Osim finansijskih problema s kojima se Twitter muči u posljednje vrijeme, veliki izazov za ovu društvenu mrežu predstavlja borba protiv zlostavljanja i uznemiravanja. Twitter je često poprište sukoba mišljenja, a sve to zna eskalirati do neslućenih razmjera.

Vrijeđanje i govor mržnje nije nešto što je nepoznanica svima nama koji "visimo" na Twitteru, a mute opcija od sada uključuje mogućnost isključivanja ključnih riječi, fraza, hashtags pa čak i obavijesti.

Kada je mute opcija po prvi puta objavljena, Twitter korisnici mogli su osim nje koristiti i opciju "skrivanja". Iz Twittera su naveli kako je zlostavljanje, maltretiranje i uznemiravanje značajno poraslo u proteklih nekoliko godina. Također, ponašanje gdje se potiče mržnja i vrijeđanje ne uklapa se u situaciju kada se želi na pristojan način prodiskutirati o nekom problemu, piše portal Ictbusiness.info.

Inače, Twitterov tim za podršku je dobro uvježban kako bi korisnicima objasnio na koji način mogu upotrijebiti mute opciju.