GLOBUS

Trump pravi najveću armiju u historiji: Amerika, Rusija i Turska zajedno protiv terorista ISIS-a

Čeka se inauguracija

(Al. Ti.)

24.11.2016

Prema izvorima portala Debka iz Washingtona, savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa general-potpukovnik Michael Flinn ima "tajne bliske kontakte sa šefom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševim, kao i predsjednikom Turske Tayipom Erdoganom, ali i jordanskim kraljem Abdulahom".

Na siteu tvrde da se grupa bavi tajnim razgovorima i sprema za kombinovane napade na bastione ISIS-a u Iraku i Siriji, ubrzo nakon što Trump položi zakletvu kao predsjednik u januaru 2017. godine.

"Njihov plan rada bi također uključio redovnu vojsku Turske, Jordana, Iraka i boraca iz Persijskog zaljeva", piše portal. Izvor tvrdi da postoji još jedan nagovještaj potencijalne saradnje od samog sirijskog predsjednika Bashara Asaada.

On je nedavno u intervjuu za portugalski radio izjavio: "Ako se Trump bori protiv terorista, jasno je da ćemo biti prirodni saveznik, zajedno sa Rusima, Irancima i mnogim drugim narodima koji žele da poraze teroriste".

"Iako smo još uvijek u preliminarnoj fazi, pregovori su proizveli prvi opipljiv rezultat: vojna prethodnica snaga Ujedinjenih nacija stigla je na sirijsku stranu Golana".

"Oni će zauzeti poziciju u bivšoj bazi Favar, 4 kilometra istočno od Kuneitra, koji je evakuisan u sirijskim borbama. Glavni dio snaga, oko 1.000 vojnika UN i 70 posmatrača bi uskoro trebalo da preuzmu zadatak ponovnog demilitarizovanja zone koja razdvaja Izrael i Siriju pod ugovorom o primirju iz 1974. godine."

Vall Street Journal je također izvijestio u srijedu da je Donald Trump Junior, najstariji sin predsjednika, imao privatne razgovore sa diplomatama, poslovnim ljudima i političarima u Parizu prošlog mjeseca, sa jednim od glavnih fokusa da se pronađe način saradnje sa Rusijom i okonča rat u Siriji.

Jedan od prisutnih na sastanku je Randa Kazis, koja vodi sirijski opozicioni Pokret pluralističkog društva. "Opozicija je dobila nadu da će politički proces krenuti naprijed, a Rusija i SAD će postići sporazum po pitanju sirijske krize, zbog Trumpove pobjede", rekla je Kasis.