KULTURA

Safet Zec: Sve je drugdje ljepše i značajnije, ali u Sarajevu srce radi

Umjetnik o novoj izložbi u Rimu i umjetničkim planovima za „Dnevni avaz"

Autor:Senida ALAGIĆ-ALETIĆ

24.11.2016

Umjetnički velikan Safet Zec pridružio se najvećim majstorima slikarstva u historiji kada je njegovo djelo "Skidanje Isusa s križa", rađeno za centralnu rimsku isusovačku crkvu, otkriveno 2014. godine u kapeli "Della Passionne" povodom 200. godišnjice isusovačkog reda.

Nedaleko od ovog mjesta, u samom jezgru starog Rima, nalazi se i muzejski prostor katedrale San Salvatore in Lauro, u kojoj je jučer, kako je planirano još ranije, otvorena Zecova izložba "Hljeb dobročinstva". Riječ je o reduciranoj postavci koja je proteklih pet mjeseci bila izložena u Loretu, u katedrali Santuario della Santa Casa, najvećem svetištu kršćana uz Crkvu sv. Petra.

Bosanska nesreća

Obje izložbe organizirane su u okviru jubileja Godine milosrđa, a kako sam umjetnik voli istaći, nova djela, što je veoma bitno, "okrenula su pogled o svetost njegovih djela". Maestru Zecu i u 73. godini životne energije ne nedostaje, a novim izložbama, koje eminentnu likovnu publiku ostavljaju bez daha, bosanski Mikelanđelo nerado se hvali. Radije bi da o njemu govore drugi, ali činjenice su tu.  

- Izložba koja je otvorena u Rimu zapravo je prenesena iz Loreta, ali ovdje je riječ o drugom prostoru, a samim tim i nešto drugačijoj postavci. I katedrala u Loretu i muzej u Rimu pripadaju vatikanskom krugu crkve i redu i oni su željeli da te izložbe budu otvorene u okviru jubileja Godine milosrđa koju je Papa proglasio.

Oni su to našli u mom opusu, nekim temama koje sam posvetio bosanskoj nesreći i ratu. Raduje me da to nije prošlo nezapaženo, da nekoga dira. Ljudska je dužnost biti milosrdan, pomagati unesrećene i gladne, uopće imati osjećaj za druge. Drugi dio mog zanimanja, drugih stotinu djela je trenutno na izložbi u francuskom Lilu, tako da su sve to moja djela koja na neki način dodiruju neka ljudska stanja, opusi u kojima svojim majstorstvom i likovnim sredstvima dajem doprinos, moja ljudska i umjetnička dužnost je da progovorim o onome kroz šta smo prolazili u Bosni. Umjetnici na razne načine, svako u svom mediju, neizbježno se dotiču te naše velike tragedije. Ona dira mnogo šire, vidite šta se danas dešava, čitava ova izbjeglička tragedija, ratovi... - rekao je slavni Zec za „Dnevni avaz".

zec-izlozba-11

"Hljeb dobročinstva": Postavka iz Loreta je reducirana

Događaj u italijanskoj prijestonici, u kojoj se Zec prvi put pojavio sa svojim djelima, zapravo je samo uvod u ono što veliki umjetnik istinski priželjkuje.

- Za godinu-dvije u Rimu bi se trebala desiti moja velika izložba. Želja mi je da objedinim sav materijal na jednom mjestu, kao što sam rekao, veliki dio mojih djela trenutno je u Lilu. Moj umjetnički opus ne čine samo djela posvećena ili koja dodiruju religiozno velike teme, ratne... Tu su i djela nastala do 1992. godine i bilo bi lijepo sve to vidjeti na jednom mjestu. Do izložbe u Rimu će sigurno doći jer to zaslužujemo i ova publika i ja - poručuje Zec.

Dobitnik „Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva ne zaboravlja ni domaću publiku. O sarajevskoj izložbi itekako ozbiljno razmišlja.

- Sarajevo... Uvijek mislim samo na Sarajevo, moja je želja i dužnost napraviti izložbu. Nažalost, grad ima nedostatke kada je riječ o izložbenim prostorima, reducirani su. „Collegium artisticum" boluje, zapravo čitav taj prostor u Skenderiji je u krizi. Umjetnička galerija BiH je, također, skroman prostor. Sarajevu nedostaje reprezentativni prostor za izložbu o kojoj razmišljam, ali bit će sigurno. Jer, sve je drugdje ljepše i značajnije, ali u Sarajevu srce radi. Tamo brže kuca. Uskoro dolazim i s malo truda i organizacije predstavit ćemo se i u Sarajevu - najavljuje Zec.  

Osjećam umor  

Kako je veći dio 2016. proveo van BiH zbog ovih značajnih izložbi, umjetnik priznaje da pomalo osjeća umor.  

- Zaista me je okupiralo i sve to nije bilo lako organizirati, ali dobro je da su tu moja djeca Gorčin i Hana, moja supruga Ivanka... Navikli smo da zajedno funkcioniramo, a i oslanjamo se na prijatelje iz Francuske, Italije i naše ljude. Znate, kada dođete u izvjesno doba i dobijete određeno umjetničko priznanje, onda je sve malo lakše nego što je to bilo ranije. Traže vas i nude vam, a vi pristajete - zaključio je Zec.

Druženje kod moje Hane

Za nekoliko dana Zec ponovo putuje u Lil, gdje je u muzeju "Hospice Comtesse" postavljena njegova izložba "Safet Zec. Slikarstvo i život".  

- Očekuju me dvije promocije, jer moja Hana je izdavač i kataloga u Lilu. To je knjiga obogaćena mojim likovnim venecijanskim temama, a druga je jednog italijanskog kolekcionara koja predstavlja njegovu kolekciju mojih djela. Lijep povod da se sastanemo i družimo u Lilu, ali i u Parizu kod moje Hane - kazao je Zec.