GLOBUS

Šta se krije iza odluke kojom je Melanija Tramp zapanjila Ameriku?

Prva dama SAD-a

Redakcija

25.11.2016

Odluka Melanije Trump da se ne preseli u Bijelu kuću dok njen sin ne završi školsku godinu za američku javnost bila je gotovo podjednako iznenađujuća kao pobjeda njenog supruga.

Malo koja prva dama u američkoj historiji odlučila se na nešto slično, zbog čega su brzo počela nagađanja šta se krije iza njene odluke.

Tokom historije, samo dvije prve dame nisu živjele u Bijeloj kući. Marta Washington, jer je u to vrijeme Bijela kuća bila još u izgradnji i Anna Harrison, jer je njen muž umro prije nego što je stigla da se useli u predsjedničku rezidenciju.

Koriosnici društvenih mreža podjeljeni su zbog odluke da Melanija i baron ostanu u New Yorku kada se Donald preseli u Washington, ali postoje i oni koji ovu odluku porodice Trump podržavaju.

Šta je posao prve dame?

Melanija Trump je više put izjavila da je njen prioritet (i da se to neće mijenjati) njen sin Barron. Mnogi su te riječi protumačili kao da se Melanija neće posvetiti dužnostima prve dame.

Zvanično, uloga prve dame je ceremonijalna. Michel Obama aktivno je promovisala projekat "Pustite djevojke da uče" koji pomaže devojčicama širom svijeta da idu u školu i da uče.

- Ona daje lični ton Bijeloj kući. Može se čak smatrati da je njena uloga ključna za percepciju njenog muža u javnosti - smatraju stručnjaci za javnost.

Prva prva dama koja je uzela aktivno učešće u javnom životu bila je Lu Henry Hoover, supruga Herberta Hoovera. Njena naslednica Elizabeth Roosevelt takođe je bila aktivnija u javnosti, dok je Nancy Reagan, supruga Ronalda Reagana uglavnom izbjegavala takve dužnosti.

u36ktkqturbxy8zowe0mzywnty2oty3mzrjzmu4ztmwnwi5mge2mzzjmy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga-1

Nije poznato šta su Melanijini prioriteti, a u jednom od rijetkih javnih nastupa kada je govorila o tome, rekla je da je će se kao prva dama boriti protiv internet siledžija.

Može li Ivanka da zameni Melaniju?

Na neki način može. U historiji postoje slični slučajevi, ali ne kada je žena predsjednika živa. Kćerka Thomasa Jeffersona Martha Jefferson Randolph preuzela je tu ulogu 1801. godine, a Angelica van Buren vršila je dužnosti prve dame nakon što se udala za sina Martina van Burena 1838. godine. Obojica su ostali udovci gotovo 20 godina prije nego što su postali predsjednici.

Jedan od skorijih primera je Chelsea Clinton koja je preuzela neke od dužnosti svoje majke Hilari u poslednjim danima mandata njenog oca, dok se bivša sekretarka skoncentrisala na svoju politčku karijeru.

sxaktkqturbxy8znzy2owywngy4nmfmmtg5njc5mwzlzge4njy1ywewmy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Da li je Bijela kuća pogodna za odrastanje djece?

Bijela kuća može biti šta god porodica poželi da bude. Poznato je da je Chelsea Clinton često radila domaću zadaću u Ovalnoj sobi i da su joj drugarice dolazile da prespavaju.

I Hillary Clinton i Mishel Obama svoje obaveze planirale su u zavisnosti od obaveza njihove djece, zbog čega su od medija i tražile da poštuju njihovu privatnost. U većini slučajeva jesu.

Porodica Obama vrijeme u Bijeloj kući organizirala je kao svaka druga porodica bilo gdje u svijetu. Djeca su imala striktno vrijeme kada idu na spavanje, a večeru je bila tačno u 18.30.

Barack Obama rekao je nekoliko puta da bi ga samo eventualno ugrožavanje nacionale bsigurnosti spriječilo da večera sa porodicom, javlja Blic.

- Iznenađujuće je da je vrijeme provedeno u Bijeloj kući našu porodicu učinilo normalnijom nego što je bila - rekao je Barack Obama u jednom od intervjua.

I Chelsea Clinton pamti dane u Bijeloj kući kao lijepu uspomenu.

- Bila sam svijesna da živim dio historije, ali svaku večer sam večerala sa svojom porodicom u kuhinji. Mnogo toga u vezi mog života u Bijeloj kući je bilo jako normalno - rekla je Chelsea za "Huffington post".