LIFESTYLE

Nevjerovatan poduhvat: Gradi se najveći vjerski neboder na svijetu

Visok oko 200 metara

Redakcija

24.11.2016

Više od sedamdeset spratova i visok 200 metara, a sve posvećeno religiji.

Baš to je hinduski hram Vrindavan Chandrodaya Mandir čija gradnja je nedavno počela u Indiji. Nakon dovršetka bit će veći od bazilike Svetog Petra u Vatikanu, a trebao bi se prostirati na više od 20.000 metara kvadratnih.

Indijski dizajneri InGenious Studio zajedno s konzultantom Thorntonom Tomasettijem izradili su nacrte za taj višenamjenski vjerski objekt. Osim centralnog religijskog nebodera i kulturnog centra, kompleks će sadržavati i tematski park.

"U tematskom parku smjestit ćemo standardne vožnje, posebne svjetlosne efekte i lasere kako bi smo posjetiteljima dali maksimalan užitak", rekao je za CNN Narasimha Das, šef projekta gradnje.

Gradnja je već počela u manjem gradu tek desetak kilometara od mitskog rodnog mjesta hinduskog božanstva Krishne.

zgrada-2

Zgrada vjerskog i kulturnog centra imat će sedamdesetak spratova, a posebna pažnja je posvećena otpornosti na potrese. Sama zgrada izgledom pomalo podsjeća na svemirski brod, a posebnu pažnju privlači svojom nekarakterističnom plavom bojom.

Poseban lift vozit će posjetitelje do vrha zgrade gdje ih čeka vidikovac s kojeg će moći gledati na okolna mjesta. Da putovanje ne bi bilo dosadno, posjetitelji će moći uživati u projekciji filma o historiji svemira kako je zabilježena u vedskoj literaturi.

Čitav kompleks posvećen je Krishni, a nakon gradnje bit će okružen hiljadama kvadratnih metara šume kako bi se vjerno preslikale legendarne šume Braja, okolne regije.