BIH

Izetbegović: Imali smo dobar sastanak, vidi se pomak

Lider SDA nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

E. Ma.

24.11.2016

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka da su lideri stranka koalicije na državnom nivou prošli ona pitanja koja uvijek prolaze i da se vidi pomak.

- Danas smo dogovorili u vezi s akcizom, ovo sa Pravilnikom o lijekovima je već prošlo, neka kadrovska pitanja, klirinški dug, budžet, zatim izgradnju graničnog prijelaza kod Bratunca. Bio je ovo dobar sastanak - kazao je Izetbegović.

Novinari su ga pitali o detaljima dogovora o graničnom prijelazu kod Bratunca i akcizama.

- Taj granični prijelaz je potreba BiH i RS i u interesu je građana BiH i bit će to urađeno od sredstava iz klirinškog duga ove godine, a onda će to biti nastavljeno iz kapitalnih investicija u 2018. godini. To je ono što je plan - kazao je Izetbegović te nastavio govoriti o detaljima dogovora o akcizama:

- Što se tiče akciza, to su stara rješenja u vezi sa naftom i naftnim derivatima s tim da do sada nismo uspjeli da ubacimo plavi dizel. I dalje ćemo da radimo na tome. Imamo jasan stav MMF-a koji može da ugrozi aranžman, tako da ćemo morati da iznalazimo riješena, a to u ovom času nemamo oko plavog dizala - naveo je Izetbegović.

Da li je Savez za promjene pristao na riješenja za "plavi dizel"?

- Jako ozbiljno će razmotriti to i mislim da će dogovoriti sa svojim poslanicima da se napravi ono što je naša obaveza u odnosu an MMF, na Reformsku agendu, da ne kočimo čitavu stvar zbog ovoga što u ovome času ne možemo riješiti stvar sa plavim dizelom. Ali, ne odustajemo od plavog dizela - naveo je Izetbegović.

Lidera SDA su novinari pitali da komentira odluku CIK-a da s izborne liste skine Salmira Kaplana.

- Mislim da je CIK izašao iz onoga što je okvir njegovog rada. Odluka nije još uvijek finalna, vidjet ćemo, nemam još pravi odgovor - naveo je Izetbegović.

(Video: E. Maslo)