LIFESTYLE

Oprez ako putujete u ovih 13 zemljama: Cyber kradljivci napadaju bankomate

Prema tvrdnjama ruske sigurnosne kompanije Group IB

(A. S.)

24.11.2016

Cyber kriminalci napali su bankomate u više od 10 evropskih zemalja. Zarazili su ih virusom pomoći kojeg iz uređaja mogu izvući sav novac, tvrdi ruska sigurnosna kompanija Group IB. 

Osim u Ecropi, slični napadi ovog su ljeta izvedeni u Tajvanu i Tajlandu. Nova metoda hakerima omogućava  napade na velik broj bankomata istovremeno i podizanje gotovine prije nego banka to primijeti, piše Daily Mail. 

- Znaju da banke brzo otkriju napade pa napadaju više bankomata u isto vrijeme kako bi se domogli što veće količine novca - tvrde stručnjaci za sigurnost. 

Napadnuti bankomati nalaze se u Armeniji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Estoniji, Gruziji, Kirgistanu, Moldovi, Holandiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Španiji, Velikoj Britaniji te Maleziji.

Krađa brojeva kreditnih kartica polako postaje stvar prošlosti jer kriminalci koriste nove metode koje uključuju napade na bankovne mreže. Pritom ne dobivaju pristup samo bankomatima već i sustavu elektroničkog plaćanja s kojim su povezani i računi korisnika.

Samo su ruske banke sličnim krađama ove godine izgubile više od 28 miliona dolara.

Vjeruje se kako serijske napade na bankomate u Evropi izvodi grupa pod nazivom Cobalt. Vjeruje se kako su povezani s bandom Buhtrap koja "hara" po ruskim bankama i povezana je s najnovijim krađama.