BIH

Na pomolu novi referendum u RS

Najava predstavnika boračkih udruženja

Fena

24.11.2016

Predstavnici boračkih udruženja u Republici Srpskoj (RS) najavili su mogućnost referenduma u RS-u, nakon što je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju RS-a protiv presude Suda BiH, kojom BiH ima pravo svojine nad perspektivnom vojnom imovinom u Han-Pijesku.

Spremni su, kažu, da pokrenu inicijativu da se o pitanju perspektivne vojne imovine građani RS-a izjasne na referendumu.

Iz ovih organizacija, proisteklih nakon proteklog rata, traže da se o svemu izjasni i Narodna skupština  RS-a, te podržavaju stavove političara iz RS-a koji su protiv knjiženja vojne imovine u Han-Pijesku na državu BiH, odnosno Ministarstvo odbrane BiH.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila RS-a Nedeljko Mitrović tvrdi da bi građani RS-a izjašnjavanjem na referendumu o vojnoj imovini poručili i da ne žele da BiH uđe u NATO.

- Ovo je, nakon Dejtonskog sporazuma, veoma krupno pitanje, jer se radi o oduzimanju teritorijalnog dijela RS-a. To zaslužuje da se o svemu izjasni Narodna skupština. Spremni smo, kao građanska inicijativa, da pokrenemo i pitanje referenduma – rekao je Mitrović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju RS-a protiv presude Suda BiH kojom je naređeno knjiženje na BiH 11.474 kvadratna metra vojne imovine u Han-Pijesku.

Kako je saopćeno, apelacija je odbačena kao nedopuštena, zato što je preuranjena, jer je podnesena prije donošenja odluke nadležnog suda o izjavljenom pravnom lijeku.