OSTALI SPORTOVI

Tuka za Avaz.ba: Mogu mi svaki treći dan vaditi krv i urin, ali doping neće pronaći

Atletski šampion i sportista godine u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu za naš portal

A. SOKOLOVIĆ

24.11.2016

- Mogu mi članovi doping kontrole Međunarodne atletske federacije IAAF-a svaki treći dan dolaziti da mi vade krv i urin, ali nikada u njemu neće naći da sam koristio nedozvoljena sredstva. Doping nije prijatelj nijednog sportiste, a ponajmanje moj.

To je za Avaz.ba izjavio atletski šampion i sportista godine u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu, Amel Tuka, nakon što je u utorak navečer po 11. put u ovoj godini morao davati krv i urin na analizu.

- Dok sam čekao da Juventus postigne gol u Sevilli i Miralem Pjanić ostvari pobjedu, na vrata su mi pokucali članovi doping kontrole. Srećom pa su brzo završili, tako da sam uspio vidjeti sve golove – šali se naš sportista, koji se trenutno u italijanskom Anterselvu priprema za novu sezonu.

Tuka nam je otkrio i jedan zanimljiv detalj prilikom posjete.

- Ljudi zaduženi za testove uvijek su ljubazni. Ponekad se našalimo, a i dobro smo se upoznali s obzirom na to da su mi 11 puta dolazili ove godine. I svaki put ista procedura. Pitanja šta sam pio, šta sam jeo i koje vitamine koristim. Kada im kažem nijedan, ne mogu da vjeruju, jer veoma često neko od sportista izjavi da je uzimao vitamin C, E ili neki drugi. Ja zaista ništa ne koristim – dodaje Tuka.

Naš atletičar dodaje da se i njegov trener Italijan Gianni Ghidini našalio nakon iznenadne posjete iz IAAF-a.

- Gianni mi je rekao da očekuje da kontrolori IAAF-a dođu i u decembru da mi uzmu krv i ruin na analizu. Ne znam koliko puta dolaze drugim sportistima, ali ovo je zaista previše – kazao je Tuka.

Podsjetimo, Amel je tokom Evropskog atletskog prvenstva u Amsterdamu dvaput u kratkom perodu bio predmet doping-kontrole, od čega je druga kontrola uslijedila u noćnim satima uoči same utrke. Sve je rezultiralo osvajenjem tek četvrtog mjesta, iako je bio u grupi kandidata za jednu od medalja.

- Svako vađenje krvi svakako oslabi organizam, ali ja ne osjećam neku veliku razliku. Tijelo mi se odlučno drži. Na kontrolorima iz IAAF-a je da rade, a moje da dokazujem da sam čist. Tako će biti i u decembru ako dođu, a i kasnije ako mi dođu, a hoće sigurno – kaže Tuka.