VIJESTI

Demobilisani borac Haris Šegalo za Avaz.ba: Otvorenje trotoara je šamar za sve ugrožene kategorije!

Izveo performans ispred zgrade Predsjedništva

A. TIRO

24.11.2016

Građani Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama su, ali i na licu mjesta iskazali svoje nezadovoljstvo povodom "svečanog" otvorenja trotoara ispred ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Legao na trotoar

Jedan od nezadovoljnih građana jeste i Haris Šegalo, demobilisani borac Armije BiH, koji je na trotoaru izveo performans koji je na najbolji način opisao "svečanost".

Naime, on je legao na trotoar ispred Predsjedništva i lupao kašikom u praznu šerpu govoreći kako je u njoj predsjednička hrana, a i dodao kako će u narednom periodu biti sve bolje i bolje.

Za Avaz.ba Šegalo je izjavio kako ga je na performans potaknula cjelokupna socijalna slika i problematika u bh. društvu.

- Na ovaj potez su me, kao i bezbroj puta dosad, potaknuli socijalna slika i problematika u našem društvu, situacija u kojoj se nalaze demobilisani borci kao i ostale ugrožene kategorije, poput penzionera, nezaposlenih i svih onih za koje nadležni u državnim službama nemaju sluha i obzira. Konkretno, što se mene tiče, spadam u četiri kategorije: demobilisani borac, invalid 90 posto, penzioner i šehidska porodica. Prije tri godine zdravstvena kantonalna ustanova nije mi pružila pomoć u zbrinjavanju i rješavanju mog problema, čak štaviše ubjeđivali su me da nemam nikakve šanse za ostvarivanje svojih prava, govoreći mi da sam to umislio. Imam i dokaz tj. papir za ovo što sam vam rekao. Od tad se moj problem, kao i zdravstveno stanje, mnogo pogoršalo. Kroz svoj problem, ukazao sam na probleme svih kategorija - kazao je Šegalo.

Kako je naveo, otvorenje trotoara je šamar i poniženje za sve ugrožene kategorije od boraca pa nadalje.

Gladne porodice

- Tri predsjednička auta A8 koštaju po 200 hiljada KM, trotoar 370 hiljada maraka i ko zna šta još. A koliko bi se zbrinulo i usrećilo boraca i njihove djece da su usmjerili sredstva prema njima - kaže naš sagovornik.

Svojim performansom je, kako ističe, želio ukazati na tešku poziciju u kojoj se nalaze borci koji su branili BiH za vrijeme agresije.

- Želio sam svojim performansom pokazati u kakvom stanju se nalaze najbolji sinovi, tj. borci i njihove gladne porodice. Naši borci zaslužuju najveću moguću pažnju i trebaju biti apsolutni prioritet u rješavanju njihovih problema. Mnogi su invalidi sa mizernim ili nikakvim primanjima, i iz dana u dan stanje boračke populacije je gore, sve više obolijevaju i fizički i psihički i duhovno, na sve načine. Izgubili su svaku nadu u bolji život - istakao je Šegalo.

Za kraj, naš sagovornik je kazao da za ovakvo stanje postoji rješenje.

- Znam kako i penzioneri, jer sam i ja isti, za godinu ili dvije mogu imati duplu penziju naspram ove najniže, ali kome se obratiti da se to ostvari jer smo svi, apsolutno izgubili povjerenje u institucije koje samo sebe gledaju - zaključuje Šegalo.