LIFESTYLE

Drevni kosturi izazivaju jezu, ali ljudi plaćaju da ih vide

Groblje Chauchilla udaljeno 30 km od peruanskog grada Nazca

(D. K.)

23.11.2016

Groblje Chauchilla nalazi se oko 30 kilometara južno od peruanskog grada Nazca. Do same lokacije može se doći čamcem preko Porome ili pak prašnjavim putem koji vodi s Panameričke autoceste.

groblje

Iako je otkriveno 1920., groblje se za ukope nije koristilo još od 9. stoljeća, a jedinstveno je zbog antičkih mumificiranih ljudskih ostataka, kao i brojnih artefakta.

Sva tijela na ovom groblju dolaze iz iste grupe pred-kolumbijskih ljudi. Budući da je klima u peruanskoj pustinji iznimno suha, to je omogućilo odlično "konzerviranje" ljudskih ostataka.

Mumije su, sve donedavno, bile razbacane po pustinji u stanju u kojem su ih ostavili pljačkaši grobova. Sada su mumije, kosti i lončarski predmeti pažljivo posloženi u oko 12 grobnica.

groblje

Osim kostura i lubanja, u nekim se grobnicama starim stoljećima mogu pronaći i ostaci duge ljudske kose, keramički predmeti i drugi predmeti koje tek treba prepoznati.

Tijela su odjevena u izvezeni pamuk, te potom oslikana smolom i čuvaju se u grobnicama napravljenim od blatnih cigli. Sve mumije sjede uspravno i sve su usmjerene prema istoku - kao što zahtijeva vjera Nazsca ljudi.

Veliki broj glava mumija posebno je pripremljen s rupama izbušenim na poleđini lubanje, te je u nekim slučajevima kroz njih postavljeno uže.

Od 1997. godine ova lokacija nalazi se pod zaštitom peruanskog zakona, a turisti danas mogu platiti sedam dolara za dvosatno razgledavanje. To je jedino arheološko nalazište u Peruu u kojem se mogu vidjeti drevne mumije u grobnicama zajedno s predmetima iz tog doba.

groblje

Grobnica je oživjela i u filmu "Indiana Jones" i "Kraljevstvo kristalne lubanje".