NOGOMET

Gianni Infantino na SP 2018. želi uvesti videosnimke kao pomoć sucima

Predsjednik FIFA-e

(Fena)

23.11.2016

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino se nada da će se na svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. u Rusiji koristiti videosnimke za pomoć sucima da izbjegnu teže pogreške prilikom suđenja.

Razgovarajući s novinarima nakon prvog izvršnog sastanka na vrhu FIFA-e koje se održava u Roissyju u Francuskoj, Infantino je kazao kako videosnimke mogu pomoći sucima kod donošenja odluka vezanih za penale, golove ili crvene kartone, prenosi HRT.

- To neće dati odgovor na sva pitanja koje sudac može imati, ali im može pomoći da ne naprave ozbiljniju pogrešku - dodao je.

- Sudac koji sjedi ispred ekrana i gleda snimku u razmacima od dvije, tri ili četiri sekunde može savjetovati suca na terenu, ako ga on traži i tako izbjeći ozbiljniju pogrešku - pojasnio je predsjednik Fife.

On je naglasio da će se to odnositi na odluke koje mogu promijeniti ishod utakmice - golove, penale i crvene kartone. 

I to su slučajevi u kojima se može koristiti videosnimka. Razgovaramo o tome 50 godina i sada ćemo to testirati, napomenuo je, kazavši kako testiranje može biti provedeno već idući mjesec na klupskom prvenstvu u Japanu ili 2017. godine na Konfederacijskom kupu u Rusiji.

- Sve ćemo testirati, eksperimentirat ćemo i raditi pogreške, ali prvi su rezultati pozitivni i nadam se da ćemo 2018. biti u stanju pomoći sucima na svjetskom prvenstvu -  istakao je Infantino.

Predsjednik FIFA-e je dodao da je paradoksalno da je "sudac jedini koji ne vidi ozbiljnu grešku na terenu dok svi gledatelji na stadionu sa svojim mobitelima ili oni ispred televizora grešku vide odmah, a sudac je ne može vidjeti ne zato jer ne želi nego zato što nije u stanju". 

U martu je IFAB odobrio dvogodišnju probu sistema u kojem Video Assistant Referee (VAR-pomoćni video sudac), s pristupom videosnimkama, pomaže sucima na terenu u preispitivanju ključnih odluka.

Australija, Brazil, Njemačka, Italija, Holandija, Portugal i SAD već provode testiranja s videosnimkama.