VIJESTI

Parlament BiH: Pola miliona KM za osiguranje samo jednog funkcionera

Pitanja državnih parlamentaraca i odgovori Vijeća ministara

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.11.2016

Godišnje iz budžeta bude izdvojeno i do 500.000 KM za osiguranje samo jedne osobe iz prve kategorije ličnosti koje u BiH neposredno osiguravaju i prate u kretanju 24 sata dnevno pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Kazao je ovo jučer na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović. 

Tajni podatak 

On je ovaj podatak iznio istovremeno izražavajući nezadovoljstvo odgovorom, koji je dobio od Direkcije, na pitanje o troškovima osiguranja državnih zvaničnika koje je uputio Vijeću ministara. U odgovoru na njegovo pitanje navedeno je da su iznosi koji se troše na osiguranje državnih zvaničnika, a takvih je 27, tajni te je on odlučio kazati koliko uistinu košta osiguranje samo jednog funkcionera. 

- A vi uzmite 27 ličnosti koje se obezbjeđuju, istina nisu sve u istom kriterijumu i statusu. Kako je moguće da se u odgovoru ništa ne kaže, a troše se milionske sume? Nisam to ni pitao, a dobio sam odgovor da je za dnevnice onih koji obezbjeđuju ličnosti u 2016. godini utrošeno milion i po KM - istakao je Nović.

sredoje-novic5

 Nović: Nezadovoljan odgovorom  

Delegatkinju iz Kluba hrvatskog naroda Zdenku Džambas (HDZ) zanimale su ostvarene uštede od ukidanja naknada za rad u upravnim odborima i drugim tijelima te komisijama tokom radnog vremena. Na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, usvojene su izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima su naknade za rad u raznim tijelima, koje su u nekim slučajevima dosezala i po nekoliko hiljada KM, ukinute tokom radnog vremena, a one koje se isplaćuju mimo radnog vremena ograničene na oko 475 KM. 

Evidentne uštede 

Rezultat toga je, prema jučer iznesenim podacima iz Ministarstva finansija i trezora BiH, da je u prvih devet mjeseci ove godine za tu vrstu naknada isplaćeno 703.276 KM manje nego za isti period prošle godine! To znači da će uštede do kraja godine po ovom osnovu biti više od milion KM, što je Arnaut i isticao. 

Ova sredstva, rečeno je jučer, bit će prebačena u budžet za narednu godinu. 

Raguž: Pretenciozno je reći da je pravosuđe neovisno 

Martin Raguž (HDZ 1990), delegat iz Kluba hrvatskog naroda, pitao je kakva je uloga Ministarstva pravde BiH i kakve su njegove nadležnosti kada je u pitanju pružanje međunarodne pravne pomoći. On se osvrnuo na nedavno hapšenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, upućujući zamjerke na to da nije došlo do omogućavanja saslušanja uhapšenih te se zapitao „ima li tu objektivnosti i balansa". Raguž je ocijenio i da je u današnjoj situaciji u BiH pretenciozno nazivati bh. pravosuđe neovisnim. 

raguz martin1MK

Raguž: Mijenjati zakone 

- A istovremeno čujemo ocjene najviših državnih dužnosnika da je pravosuđe, najblaže rečeno, najproblematičniji dio društva. Postoje elementi koji govore o tome da rat u BiH nije završen, samo je nastavljen drugim sredstvima, i da nisu svi isti pred zakonom - kazao je Raguž.

Softić: Ko blokira ugovor s Islamskom zajednicom 

Safet Softić, predsjedavajući Doma, pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića kada će država BiH potpisati ugovor s Islamskom zajednicom u BiH, podsjetivši da su još 2007. i 2008. u Parlamentu saglasnost za ratifikaciju dobili ugovori države BiH s Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom. 

safet-softic2014

Softić: Šta je s ugovorom 

On je iz Vijeća ministara BiH dobio odgovor da je ugovor sa IZ na usaglašavanju u Predsjedništvu BiH, gdje je upućen još prije više od godinu dana.