CRNA HRONIKA

Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu: Ubice Arnele Đogić ostaju 40 godina iza rešetaka

Nakon žalbe advokata optužnih i Tužilaštva

Dž.Bl.

23.11.2016

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku i potvrdio presudu Kantonalnog suda Zenica od 14. juna, prema kojoj su Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić iz Olova. 

Podsjećamo, na nedavnoj sjednici advokati optuženih zatražili su blaže kazne za svoje branjenike, međutim žalbe su odbijene.

Federalni tužilac Munib Halilović bio je kategoričan na sjednici da im se kazna treba povećati na maksimalnih 45 godina, ali je presuda na kraju samo potvrđena.

Prema optužnici Selimović i Brkić su 27. februara prvo brutalno pretukli Arnelu, a potom su joj preko usta vezali PVC uže, stežući joj jezik i donji dio lobanje da ne bi mogla dozivati pomoć. U prvostepenoj presudi stoji da su je na mjestu Čudanski krševi izvukli iz vozila, a potom je Selimović Brkiću dao nož kojim je on zaklao djevojku.

Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Nakon ubistva Arnele, njih dvojica su otišla na "opuštanje" u kafanu.

Tijelo je pronađeno tek nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali da su zločin počinili jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.