REGION

Osuđeni pripadnici jugoslovenske tajne službe: Vukotić, Drašković i Spasić krivi za ubistvo Hadrija

Belgijski sud donio odluku u odsustvu optuženih

(A. S.)

23.11.2016

Belgijski sud proglasio je trojicu bivših pripadnika jugoslovenske tajne službe, Veselina Vukotića, Andriju Draškovića i Božidara Spasića, krivim za ubistvo kosovskog aktiviste za zaštitu ljudskih prava Envera Hadrija u februaru 1990. godine, prenio je danas belgijski list L'Avenir.

Sud u Briselu proglasio je sinoć Vukotića, Draškovića i Spasića krivima u odsustvu, jer nisu bili dostupni belgijskom pravosuđu, navodi list.

Porota je Vukotića i Draškovića označila kao direktne izvršioce ubistva, dok je Spasić proglašen krivim kao nalogodavac, jer je u vrijeme izvršenja zločina bio glavni inspektor jugoslovenske tajne službe, piše taj list.

Hadri (49), predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 25. februara 1990. godine u briselskoj općini dok je u automobilu čekao na semaforu.

U Hadrija je pucano iz drugog automobila koji se zaustavio pored njegovog i pogođen je hicem u glavu, piše L'Avenir.

L'Avenir navodi i da je porota utvrdila da su Hadrija "ubila dvojica kriminalaca iz Beograda po nalogu jugoslovenskih tajnih službi", kao i da je motiv zločina političke prirode.

Belgijski list također piše da je Hadri zastupao interese kosovskih Albanaca i zalagao se za nezavisnost Kosova, zbog čega je, kako je navedeno, "predstavljao prijetnju po sigurnost  tadašnje Jugoslavije i Srbije".

Drašković je juna prošle godine uhapšen na aerodromu u Splitu po povratku s ljetovanja, ali na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicionom pritvoru već na slobodi, pošto je položio kauciju od 100.000 eura.

On se od jula prošle godine smatra nestalim jer dan prije izručenja nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu.

Vukotić je, kako navodi mediji u Hrvatskoj, pozivajući se na belgijske medije, uhapšen 2006. godine na aerodromu u Madridu, odakle je izručen Belgiji, koja ga je 2008. isporučila Srbiji, gdje je osumnjičen za ubistvo u jednoj diskoteci.