GLOBUS

Ispovijest čovjeka koji je na nišanu držao zvijezde Real Madrida i kralja Španije: Zašto ih nisam upucao

Santiago Sanchez Ramirez otrkio svoje razloge

Redakcija

23.11.2016

Santiago Sanchez Ramirez je čovjek koji je u istom danu na nišanu imao cijelu španski kraljevsku porodicu, fudbalske asove Cristina Ronalda i Garetha Balea, i čitavo rukovodstvo fudbalskog kluba Real Madrid. Sada mu preti kazna od devet godina zatvora, a on je medijima objasnio zbog čega je odlučio da ne ubije poznate ličnosti.

- Imao sam namjeru da pokažem koliko su poznate ličnosti ranjive, a sigurnost loša - rekao je Ramirez, koji je rezervisao hotelske sobe u blizini parada održanih za dan državnosti 2012. i 2013. godine, a isto je ponovio i na dan krunisanja kralja Felipea VI 2014. godine.

U sva tri slučaja postavio je teleskopsku video kameru koja je naciljala kralja Felipea VI, njegovog oca i bivšeg kralja Juana Carlosa, ali i španskog premijera Mariana Rajoya, piše "Guardian".

Nakon toga je video-snimke, od kojih je jedan nazvao "Dan kada sam mogao da ubijem kralja", objavio na društvenim mrežama, zajedno s ucrtanim metama na osobama koje je naciljao. Tužioci navode da su video-snimci "na uverljiv način otkrili mogućnost atentata na javne osobe visokog profila, sugerišući da je takve napade lagano izvesti".

Ramirez je za španski portal "El Confidencial" detaljnije opisao kako je izveo svoje akcije, kao i s kojom lakoćom je prošao sve kontrole.

- Imao sam oružje u aktovci koju sam prošvercovao kroz sve policijske kontrole bez ijednog problema. Samo je trebalo da pokažem ličnu kartu i kažem da idem u hotel. To je bilo to. Niko mi nije ništa rekao, a tamo sam bio cijelu noć i cijeli dan - rekao je Ramirez.

Osim kralja i premijera Ramirez je na nišanu navodno imao i svjetski poznate fudbalere Real Madrida, Cristiana Ronalda i Garetha Bale, ali i predsjednika Reala Florentina Pereza.

Ramirez je uhapšen u maju 2014. godine, a kod njega su pronađene replike vatrenog oružja, ali i pet pravih pušaka i pet pištolja. Tužioci za njega traže kaznu zatvora od devet godina, kao i deset godina zabrane traženja dozvole za nošenje oružja, piše "Guardian".

Potencijalni atentator tvrdi da je sve učinio kako bi ukazao na manjkavost sigurnosnih kontrola. Štaviše, tvrdi da je želio da i policiju i političare više puta upozori na propuste.

- Želio sam da ih upozorim na ozbiljne propuste u Španiji, i ujedno im demonstriram kako bi samo jedan džihadista mogao da te propuste iskoristi. No, niko me nije doživljavao ozbiljno - rekao je Ramirez za "El Confidencial".