REGION

Pismo ministru Medvedu: Rade Šerbedžija traži javno izvinjenje!

Zbog osude njegovih navodnih izjava

Autor:(Am. K.)

23.11.2016

Glumac Rade Šerbedžija uputio je preko svog advokata dopis hrvatskom ministru veterana Tomi Medvedu zbog osude njegovih navodnih izjava, tražeći izvinjenje.

Više hrvatskih veteranskih udruženja i rodoljuba zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa i djelovanja glumca Radeta Šerbedžije u Hrvatskoj na najmanje pet godina, zbog navodnog "grubog sramoćenja hrvatskih generala i "domovinskog rata".

Svemirska katastrofa

Šerbedžija je, naime, nedavno na Beogradskom sajmu knjiga predstavio svoju novu knjigu "Stranac" (izabrane pjesme) i tom prilikom rekao:

- Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s historijskim trenutkom - rekao je Šerbedžija.

Zbog hajke koja se povela protiv njega, glumac je unajmio advokata i traži zvanično izvinjenje.

- Na temelju pisanja nama nepoznatih portala i bez provjere autentičnosti izjava, pa i bilo koje informacije kod gospodina Šerbedžije, on je doveden u situaciju da je prisiljen da demantuje ono što nije rekao. Šta više, nije iznio niti jednu aluziju u tom smislu - napisao je Šerbedžijin advokat Čeda Prodanović u pismu hrvatskom ministru, prenosi hrvatski "Index".

Medved je osudio Šerbedžijine izjave koje je, navodno, dao na predstavljanju svoje knjige "Stranac (izabrane pjesme)". Prodanović demantuje razloge za osudu i kaže da je Šerbedžijin nastup - pacifistički.

- Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala.

Tom prilikom, suprotno navodima iz saopćenja, Šerbedžija nije spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske veterane, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena - piše u dopisu.

Zabrana nastupa

Prodanović na kraju predlaže ministru da provjeri navode i traži javno izvinjenje:

- Smatramo da Rade Šerbedžija zaslužuje javno izvinjenje vašeg ministarstva.

Međutim, ministar Tomo Medved nije se izvinio.

- S obzirom da vaš klijent nije reagovao na izjavu objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji Ministarstvo hrvatskih branitelja je smatralo potrebnim izdati saopćenje - naveo je Medved.

Svoj odgovor Šerbedžiji Medved završava rečenicom o vrijednostima Domovinskog rata.

Jučer je više hrvatskih braniteljskih udruženja i rodoljuba zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa i djelovanja glumca Radeta Šerbedžije Hrvatskoj na najmanje pet godina.