VIJESTI

Tužilaštvo BiH: Komandiri bužimskih "Gazija" se terete za ubistvo tri zarobljenika

Uhapšeni Nisvet Porić i Safet Isaković

E. Ma.

23.11.2016

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Bužima i Velike Kladuše, uhapsili su osumnjičene Nisveta Porića (1975.) i Safeta Isakovića (1973.). 

- Navedeni osumnjičeni su pod istragom, Isaković kao komandir, a Porić kao pripadnik, Interventnog diverzantskog voda "Gazije“ u sastavu 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH i terete se da su u mjesecu julu 1995. godine na području Bosanske Krupe počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS. Osumnjičeni se terete da su lično, sa drugim vojnicima počinili ubistvo tri zarobljenika VRS, koji su se prethodno predali od kojih je jedan bio ranjen - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

uhapseni

Nakon lišenja slobode, postupajući tužilac će ispitati osumnjičene te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Nisvet Porić zvani Cvrle bio je ratni komandant jedinice "Gazije", a Safet Isaković zvani Džidžo je nosilac najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan".

Pripadnici 505. viteške brdske brigade istakli su se u mnogobrojnim bitkama protiv VRS i pristalica Fikreta Abdića, posebno u bici Breza 1994 u kojoj su zaustavili napad srpskih snaga na takozvani "bihaćki džep".