BIH

Uhapšeni komandiri bužimskih "Gazija" Nisvet Porić i Safet Isaković

Prema naredbi Tužilaštva BiH lišeni slobode

Redakcija

23.11.2016

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jučer na području općina Bužim i Velika Kladuša Nisveta Porića i Safeta Isakovića, komandire legendarne bužimske jedinice "Gazije" koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade.

Uhapšeni Nisvet Porić i Safet Isaković, bliski ratni saradnici generala Izeta Nanića i ratni heroji na području općina Bužim i Velika Kladuša. Vijest je potvrdilo i nekoliko njihovih saboraca

Kako je iz SIPA-e jučer saopćeno, oni su prema naredbi Tužilaštva BiH lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su navodno počinili krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, no nisu navedeni konkretni zločini za koje ih se tereti. 

- Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području opština Bužim i Velika Kladuša lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz člana 175. KZ BiH. Lišenja slobode su izvršena po naredbi Tužilaštva BiH. Lica lišena slobode će, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje - navodi se u saopćenju SIPA-e.