LIFESTYLE

Na godišnjicu smrti nova teorija: Oswaldova knjižica otkriva da Kennedy nije bio meta, evo ko jeste!

Američki predsjednik ubijen 22. novembra 1963. godine u Dallasu

Autor:(Am. K.)

23.11.2016

U satima poslije ubistva američkog predsjednika Džona Kenedija (John Kennedy)  22. novembra 1963. godine u Dallasu, Li Harvi Osvald (Lee Harvey Oswald) je ubio policajca DŽ.D. Tipita (.D. Tippit a) i bio je identifikovan kao atentator.

Osvald je na listu stavio FBI agenta Džejmsa Hostija (James Hosty), desničarskog generala Edvina Vokera (Edwin Walker) i potpredsjednika Ričarda Niksona (Richard Nixon).

Na vrhu liste bio je guverner Teksasa Džon Konali (John Connally).

osvald-1

Lee Harvey Oswald: Planirao likvidirati guvernera Teksasa 

Pored njegovog imena bio je nacrtan nož sa kojeg je kapala krv. Agent Hauard predao je knjižicu FBI-ju i naposljetku Vorenovoj komisiju. Kasnije je saznao da je pomenuta stranica bila istrgnuta iz adresara.

Osvald je bio stacioniran u Sovjetskom savezu pošto su ga časno otpustili iz američkih marinaca.

Međutim, marinci su poslije tu odluku preinačili i obilježili ga kao nepoželjnog. On nije više bio oduševljen životom u Rusiji, a imao je ženu i dijete. Mislio je da će se bolje snaći u Americi.

Poslao je molbu Konaliju, sunarodniku iz Teksasa i glavnokomandujućem mornaričkih snaga, da mu pomogne poslije ovakve pravne nepravde, ali želje mu nisu uslišene. Posebno ga je naljutilo kada je video da se Konali kandidovao za guvernera.

konali

John Connally: Oswald je želio njega ubiti

Po povratku u Teksas nije mogao da nađe posao, a za to je krivio Konalija. U svjedočenju poslije predsjednikovog ubistva, Osvaldova žena Marina je označila Konalija, a ne Kenedija kao metu.

To je ponovila i 1978. godine u još jednom svjedočenju. Također, ništa nije ukazivalo da je Osvald imao neprijateljska osećanja prema Kenediju, štaviše, podržavao je njegovu politiku.

Međutim, niko ne zna zašto su se ovakvi dokazi ignorisali u zvaničnim istragama. I glavno pitanje ostaje - zašto je stranica iz njegovog adresara pocijepana?

Na to pitanje je pokušao da odgovori agent Hauard i predložio je dva odgovora.

pucnjava

Detalj nakon ubistva američkog predjednika

Prvo, prvi čovek FBI-ja Edgar Huver nije želio da se ime agenta Hostija pominje u ovoj istrazi. On je žestoko ispitivao Marinu o njenom imigrantskom statusu, pa mu je bijesni Osvald poslao pisanu prijetnju.

Drugo, predsjednik Lindon Džonson (Lyndon Johnson) nije želio da se njegov bliski prijatelj Konali upliće dalje u istragu i na neki način krivi za atentat.

dzeki-i-dzon-kendi

John i njegova supruga Jackie Kennedy

Bilo kako bilo, već 53 godine svijetom kruže brojne teorije o tome ko stoji iza Kenedijevog ubistva, a javnost je prihvatila da je atentat sigurno bio proizvod jedne grandiozne zavjere.

Međutim, kako tvrdi Džejms Reston (James Reston), autor mnogih knjiga o Kenedijevom ubistvu, nijedna od ovih teorija se ne uklapa sa Osvaldovim životom.

On nije bio hladnokrvni ubica i možda glavni odgovor leži u njegovim frustracijama i opsesijama. Predsjednik Kenedi se jednostavno našao na liniji vatre i tako ušao u historiju.