VIJESTI

Ubice pomračenog uma ovih se dana sele na Sokolac

Zavod za forenzičku psihijatriju konačno počinje s radom

E. Trako

22.11.2016

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu ovih bi dana trebao primiti prve psihički oboljele zatvorenike koji su počinili najteža krivična djela, potvrdila je za „Dnevni avaz“ Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde BiH. Na taj način konačno bi trebalo biti riješeno pitanje adekvatnog zbrinjavanja ovih osoba, a kako objašnjava Bakić, troškove njihovog smještaja plaćat će ustanova koja ih upućuje. 

Adekvatan tretman 

Stavljanje Zavoda na Sokocu u funkciju od ogromne je važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnom smještaju, u kaznenopopravnim zavodima ili drugim ustanovama. Također, radom ove ustanove bit će ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti. 

Bakić je pojasnila da su konačno svi uvjeti za rad ispunjeni te da se čeka odobrenje Vlade Republike Srpske da ustanova počne s radom. 

soba-psihijatrija1

 Jedna od soba u objektu

- Usaglašavaju se cijene smještaja za boravak osoba. Također, medicinsko osoblje koje će raditi na Forenzičkoj psihijatriji moralo je ići na dodatnu dokvalifikaciju – kazala je Bakić. 

Utjecaj opijata 

Forenzička psihijatrija je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim zatvorenicima iz BiH kojima je ova vrsta zdravstvenog zbrinjavanja neophodna.  

Kompletan objekt rekonstruiran je u skladu s najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u toj ustanovi. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega psihijatri i psiholozi. 

marina-bakic-nova01

 Bakić: Više od 150 forenzičkih pacijenata

- Trenutno imamo više od 150 forenzičkih pacijenata. Riječ je o osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata, a kojima će na ovaj način biti omogućen adekvatan program liječenja - dodaje Bakić. 

Pacijenti lede krv u žilama

Među onima koji bi trebali biti smješteni u Zavod na Sokocu je i Nedim Fejzić, koji je 14. maja 2010. godine u krvavom pohodu u selu Hlapčevići kod Visokog usmrtio tri osobe, a nožem povrijedio osam, od čega četvero djece. Fejzić se u prošlosti liječio u ustanovama za psihičke bolesnike, a u trenutku masakra bio je pijan. Napad je počinio nožem. Jedan od onih koji su svojim zločinom zgrozili javnost, a koji bi također trebao biti smješten na Sokocu, jeste i Tomislav Petrović. On je 29. maja 2008. ubio šest bliskih rođaka i komšija u tuzlanskom selu Trstje te teško ranio vozača autobusa.