VIJESTI

Čović: Radončić je donekle relaksirao situaciju

Lider HDZ-a BiH nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

E. Ma.

22.11.2016

Nakon sastanka novinarima se obratio i lider HDZ-a Dragan Čović. Novinari su ga pitali za komentar na izjavu Bakira Izetbegovića da HDZ blokira rad Parlamenta.

- To vrlo zanimljiva teza - kazao je Čović.

On je kazao da su lideri danas razgovarali kako bi konačno svoja obećanja i obaveze proveli u praksi kroz rad izvršne odnosno zakonanodavne vlasti.

Čović je kazao da se već godinu dana govori i jedni drugima obećavaju da će se preuzeti obaveze i sprovesti ono što se dogovorilo. Kqko je kazao sada je dogovor da se u ponedjeljak održi sastanak s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se preuzete obaze konačno stavile na dnevni red i realizirale.

Lider HDZ-a je dodao kako se pojavio i problem da se ne osramote s obzirom da svaki put isto kažu.

- Moje insistiranje da nijedna stvar koju godinu dana pokušavamo uraditi, a nismo je priveli kraju, ne ostane po strani i da se okrenemo onim aktivnostima koje stoje u našim agendama, vezano za Master plan EU ali i ono što moramo raditi na lokalnom planu - naveo je Čović.

Novinari su pitali Čovića da li je koalicija stabilna s obzirom da se pojavljuju problemi

- Sami ste odgovorili na to pitanje. Svaki dan nakon što imamo dogovor imamo i demanti na ono što smo se kao dogovorili i zato ja ovako suzdržano pričam pred vama. Zadnji put sam rekao da smo se nešto dogovorili, pa smo imali demant. Danas je treći sagovornik, gospodin Radončić rekao da sve ono što dogovirimo on podržava, pa smo time malo relaksirani i ja ću insistirati, naravno, da sve ono što nam je bilo jučer a i danas je prioritet bude završeno, bez obzira jesu li to zakoni koji su u parlamentarnoj proceduri ili je to nešto što stoji u funckiji stranaka, a tiče se reorganizacije vlade FBiH i institucija u vladi FBiH, je li to "Sejdić-Finci" a odnosi se isključivo na segment izbora članova Predsjedništva i Doma naroda - kazao je Čović.