BIH

Izetbegović: Očekujem od HDZ-a da odustane od nekih blokada

Lider SDA nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

E. Ma.

22.11.2016

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka s liderima SBB-a i HDZ-a, Fahrudinom Radončićem i Draganom Čovićem, kazao je da će problema biti ali da su tu da ih rješavaju

- Oni nisu takvi da nas trebaju brinuti, ali moramo ubrzati rad. Federalni parlament je već u zastoju četiri-pet mjeseci. Imat ćemo interne razgovore svako sa svojim ljudima na tom nivou tako da vidimo šta se može konačno uraditi i da napravimo listu onoga što konačno ide, kao neke teme poput igara na sreću da se konačno riješe, ubrzati izgradnju infrastrukte, neka imenovanja - kazao je Izetbegović. 

On je naveo da tu bude nesporazuma jer se za neke stvari postigne dogovor, ali ne bude precizirano ko to treba uraditi.

- Svako misli da je stvar dogovorena pa se onda ljuti druga ili treća strana što neko nije reagovao, pa ćemo ovaj put precizirati i nosioce tih aktivnosti. Gospodin Radončić je istakao problem stavljana na crnu listu. U četvratak ćemo razgovarati o tome, jer je to stvar državnog nivoa - naveo je predsjednik SDA.

Na pitanje novinara kada će se riještiti problem "Sjedić-Finci", Izetbegović je kazao da na tome insistira Čović, ali da SDA želi prvo da se bavi nekim drugim stvarima.

- Mislim da se ta stvar neće dati raditi dok ne dobijemo neki zamah u radu Parlamenta FBiH. Ono na čemu SDA insistira je provedba reformske agende, onoga što se odražava na životni standard ljudi. Ova teška pitanja ne bismo otvarali u ovom periodu. Redovito nas uvedu u neke konflikte, u neka natezanja i onda pokvare ovo što treba svakodnevno da radimo - kazao je on.

(Video: E. MASLO)

Izetbegović je naveo da je jedan od takvih problema bio i zakon o igrama na sreću te "predizborna upala" koja je vladala nakon lokalnih izbora.

On je dodao da je stvar sa zakonom o igrama na sreću riješena i na Vladi FBiH.

Na konstataciju novinara, da Radončić preuzima dio odgovornosti za krizu vlasti ali da se osjeća kao da podržava manjinsku vladu, Izetbegović je kazao:

- I nama je to rekao. Kada smo govorili o nekim riješenima on je zaista kazao "evo, dogovorite se, imate od mene bjanko potpis za rješenja za sve što dogovorite". Ja bih sad dodao da što se tiče SDA, mi čekamo da HDZ odustane od nekih blokada i da krenemo naprijed - naveo je Izetbegović. 

Na pitanje o funkcioniranju koalicije lider SDA je kazao da je uvjeren da će ona izgurati kraj mandata, te da će drugo poluvrijeme biti bolje od prvog.

On je na pitanje novinara prokomentirao i izjavu Milorada Dodika o vraćanju nadležnosti RS koje su prenesene na državu.

- Nema nazad. Nikakav izvorni Dejton, nikakav izvorni Vašingtonski sporazum, jer ako se budemo vraćali nazad, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da vratimo Republiku BiH iz 1991. godine. Prema tome, nema nazad - naveo je Izetbegović.