BIH

Radončić: Ponekad se osjećam kao da podržavam manjinsku vladu

Predsjednik SBB-a nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

E. Ma.

22.11.2016

Nakon sastanka lidera koalicije u Federaciji BiH, koji se održao u zgradi Predsjedništva BiH, prvi se novinarima obratio lider SBB-a Fahrudin Radončić.

On je kazao da su lideri danas još jednom pretresli sve tačke o kojima se razgovaralo zadnjih godinu dana.

- Vidjet ćemo se ponovo u ponedjeljak, svako će doći s onim što smatra svojim prioritetom, a nakon toga bit će održan sastanak i između nas lidera sa ljudima iz zakonodavne vlasti i ja očekujem da ćemo ono što je najvažnije početi brže da radimo i da će se to brzo preseliti u Federalni parlament. Na sastanku smo govorili uglavnom o razini Vlade FBiH - naveo je Radončić.

Novinari su pitali Radončića da li ima krize u FBiH.

- Ja bih htio da budem ozbiljan i da preuzmem svoj dio odgovornosti. Objektivno, pozicija SBB-a je takva da u mnogim stvarima je problem dogovora između SDA i HDZ-a. Ja se ovdje ponekad osjećam kao da podržavam manjinsku vladu. Dogovor je isključivo ili u 95 posto slučajeva neminovan da dođe prvo do njih, a što se SBB-a tiče, mi ćemo to podržati - naveo je Radončić.

Lidera SBB-a su pitali šta je to konkretno dogovoreno na sastanku i šta će se raditi u narednom periodu. 

- Danas smo ponovo razgovarali o autocestama, gdje je došlo do kadrovskih promjena, imamo igre na sreću, mnoge zakone koji stoje. Mislim da će se to deblokirati - kazao je Radončić.

On je dodao kako je danas delegirao da je trenutno najveći problem što je BiH dospjela na crnu listu Evropskog udruženja banaka.

- Ljudi ne shvataju da je to tragedija za privredu ove zemlje, da dvije milijarde maraka naši ljudi iz inostranstva šalju svojim rođacima ovdje. Da će doći do blokade cijelog sistema i Vijeće ministara mora pod hitno da napravi opštu mobilizaciju da se skinemo sa te liste. Problem je što se mnogo lakše dođe na te liste nego da vas skinu sa njih - istakao je Radončić.

Novinari su Radončića pitali i za provedbu presude "Sejdić-Finci".

- Čekam da se usaglase gospodin Izetbegović i gospodin Čović i onda bi taj usaglašeni prijedlog trebao doći do mene, odnosno SBB-a. U načelu, sve što dogovore mii ćemo vjerovatno podržati. Za sada tog dogovora nema - kazao je Radončić.

(Video: F. Fočo)