GLOBUS

Dva snažna zemljotresa: Pogledajte kako Novi Zeland izgleda iz ptičje perspektive (VIDEO)

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama niti materijalnoj šteti

(A. S.)

22.11.2016

 

Dva jača zemljotresa potresla su danas različite dijelove Novog Zelanda, a za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama niti materijalnoj šteti.

Britanski The Telegraph je postavio video koji prikazuje Novi Zeland iz ptičije perspektive. 

Prvi zemljotres magnitude 5,6 stepeni Rihterove skale osjetio se kod obale Sjevernog ostrva oko 13.20 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio oko 200 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Wellinghtona, na dubini od 10 kilometara, saopćila je Američka geološka služba.

Oko pet sati kasnije, Južno ostrvo je pogodio zemljotres magnitude 5,3, s epicentrom na 78 kilometara sjeveroistočno od Krajstčerča, na dubini od četiri kilometara.

Vjerovatno su u pitanju naknadni potresi poslije snažnog zemljotresa jačine 7,8 Rihtera, koji je prošle sedmice pogodio Novi Zeland i izazvao manji cunami. U tom zemljotresu su poginule dvije osobe i pričinjena je velika šteta.

Poslije današnjih potresa nije izdato upozorenje na cunami. Novi Zeland, sa 4,7 miliona stanovnika, leži na Vatrenom pojasu Pacifika, koji okružuje Tihi okean, gdje su jake seizmičke aktivnosti.