BIH

Lajčak nakon sastanka s Dodikom: Moraju prestati opstrukcije na provođenju reformske agende

Ministar vanjskih poslova Slovačke s predsjednikom RS

G. D.

22.11.2016

Ministar vanjskih i evropskih poslova SLovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Dodik je istakao da je sa Lajčakom razgovarao o svim aktuelnim pitanjima.

- Vjerujemo da ćemo dati odgovore na sva EU pitanja. Pozdravljamo mehanizam koordinacije. RS ostaje privržena evropskom putu i želi da Evropa postigne potpunu stabilnost. Želimo da se poštuju ustavna prava RS. Razgovarali smo i o lokalnim izborima i o tome da su mnogi RS pokušali da je podijele - rekao je Dodik.

On smatra da je veoma važno provoditi reformsku agendu i dodaje da moraju prestati opstrukcije oko njenog provođenja. Lajčak je dodao da je zadovoljann razgovorom sa Dodikom.

- Svima je jasno da treba da se uspostavi dobar mehanizam koordinacije sa jasno podijeljenim nadležnostima. Mislim da možemo biti zadovoljni onime što smo napravili ove godine. Iskoristit ćemo vrijeme ispred nas na dalji pomak. Ovi razgovori su za mene jako bitni da dobijem uvid u unutrašnje procese - rekao je Lajčak.

Upitnik EU je, dodao je on, ozbiljan dokument koji podrazumijeva naporan posao. Kvalitet posla popunjavanja upitnika je indikator toga koliko je jedna zemlja namjerena da bude dio EU.