REGION

Mislili su da švercaju starine i slike, a to je sve bilo njihovo

Neobičan slučaj u Hrvatskoj

Autor:(Am.K.)

22.11.2016

Nasljednici dubrovačke porodice Bona dobili su umjetnine. Na putu u Rim zaustavila ih je carina. Vlasnici nisu imali sve dokumente, pa su ih morali privremeno oduzeti.

Italijanski kombi pun umjetnina izazvao je pravu pomutnju u petak na autocesti A1, piše 24.sata.hr.

Kraj odmorišta Dusina, nedaleko od Vrgorca, zaustavila ga je carina. Vlasnici nisu imali sve dokumente, pa su ih morali privremeno oduzeti.

Antikni namještaj, kipovi, stare pegle i umjetničke fotografije, ukupno 33 komada, bilo je pomno upakirano i zaštićeno za prijevoz.

Pregledali su ih uposlenici Konzervatorskog odjela iz Imotskog i utvrdili kako nisu ukradeni. Proslijedili su ih potom nadležnom Konzervatorskom uredu u Dubrovniku, odakle sve i potječu.

Naime, nedavno je umrla i posljednja živuća članica dubrovačke porodice Bona. Jedini nasljednici, koji žive u Rimu, bili su na ostavinskoj raspravi u Dubrovniku.

Osim papira s rasprave nisu ih posebno dokumentirali. Nasreću, to su jučer uspjeli srediti te im je policija vratila privremeno oduzete putovnice.

Većinu vrijednih stvari, izuzetno bitnih za prikaz historije tog slavnog hrvatskoga grada, voljni su ponuditi muzejima na otkup.

One su zasad ostale na sigurnom. Prema neslužbenim informacijama zbirka je vrijedna oko 200.000 kuna (oko 53.000 KM).

Među njima su dijelovi namještaja, stvari od stakla i keramike i slike koje potiču iz 17., 18. i 19. stoljeća.