BIH

Lajčak nakon sastanka s Crnadkom: Ako je BiH spremna da uradi svoj dio posla i EU je spremna da radi svoj

Ministar vanjskih poslova Slovačke u posjeti našoj državi

A. Du.

21.11.2016

Ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak nalazi se u dvodnevoj posjeti u BiH. Prvi sastanak odražo je sa Igorom Crnadkom, ministrom vanjskih poslova BiH u Sarajevu, nakon čega su se obratili medijima.

Crnadak je čestitao godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma riječima, kazavši da je čestita svim građanima RS i predstavnicima medija u RS "jer je danas praznik". 

- Koristim priliku da svima uputim čestitku povodom dana kada je uspostavljen mir u BiH. Nadam se da ćemo svi zajedno obilježavati ovaj dan, jer je stvorena prilika za generacije da ovdje žive i rade zajedno - naveo je Crnadak.

Odlični odnosi

On je kazao da Lajčaku želi da se dobro osjeća u Sarajevu i Banja Luci te da ovo bude uspiješna posjeta. 

- Smatram da je pozitivno ovo što je Lajčak odlučio da razgovara sa predsjednicima RS i FBiH. Ima dinamičnu posjetu, da se što bolje upozna sa procesima u BiH - kazao je Crnadak.

Dvije glavne teme sastanka su bile bilateralni odnosi BiH i Slovačke i procesi EU integracija.

- Kada je odnos Slovačke i BiH u pitanju, ono što se mora reći, iako djeluje podrazumjevajuće, imamo odlične odnose, koji nisu opterećeni ničim. Pozdravljam što je došao u biznis pratnji. Bit će održani i biznis forumi u Sarajevu i Banjaluci. Razvoj vanjskotrgovnskih odnosa dvije zemlje, 140 miliona eura je razmjena između Slovačke i BiH u prošloj godini. Ako se ovaj trend održi, imat ćemo skoro identičnu razmjenu u 2016. godini. U 2107. se nadam napretku - kazao je Crnadak.

- Što se integracija tiče, Slovačka predsjedava šest mjeseci. Potvrdili su da je naš prijatelj, i bila je posvećena implementaciji proširenja EU. Svjestan sam agendi ministara vanjskih poslova zemalja koje predsjedaju EU. Moram se Lajčaku posebno zahvaliti što je došao, i potvrdio koliko je važno Slovačkoj da se ovo nastavi - ocijenio je ministar vanjskih poslova BiH.

- BiH će raditi svom snagom da do kraja iduće godine dobije status. 10. decembra ćemo dobiti famozni upitnik, a mi ćemo u šest mjeseci ćemo pokazati opredjeljenost svih nivoa vlasti da BiH ide putem EU punom snagom, i da dođe do dobrih rezultata, Ii u reformama, ali i u narednim stepenicama pridruživanjima".

- Kada je u pitanju vanjska politika - BiH bilježi najveći procenat pridruživanja, 79 posto - što govori da je evropski duh pristutan u BIH. Dosta pažnje je privukao novi mehanizam registrovanja ljudi koji putuju u zemlje Šengena. Mi ćemo pokušati da u regionu imamo zajednički stav, da zemlje koje su u procesu pridruživanja budu izuzete. Imali smo dobru saradnju tokom migrantske krize i borbe protiv terorizma - kazao je Crnadak.

On je kazao da će ministri iz regije će idućeg utorka biti na sasatanku u Varšavi, gdje ćemo pokušati zauzeti zajednički stav, kako bi ubijedili Brisel da nas treba izuzeti iz pomenutog.

Lajčak je kazao da je za ovu posjetu postavio dva cilja.

- Ja sam za sebe postavio dva cilja: Promovisanje bilateralnih odnosa i evropski put BiH, drugi je da se upoznam bolje sa situacijom u BiH. Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ja sam doveo veliki broj poduzetnika koji danas imaju Biznis forum ovdje, sutra u Banjaluci - kazap je on.

Lajačak je istakao da želi doprinijeti formulisanju evropskih stavova.

- Što se tiče evropskog puta, tu ima dosta toga da se priča i to se veže za moju drugu ambiciju. Ja želim da doprinesem formulisanju evropskih stavova. Aplikaciju ste podnijeli u februaru a u septembru smo mi kao Vijeće tražili od EU da pošalje upitnik - naveo je Lajčak.

Govor mržnje

Dodao je da je EU spremna pomoći, ako je BiH spremna raditi.

- Ako je BiH spremna da radi svoj dio posla, onda je i EU spremna da radi svoj. Vidi se i druga tendencija ovdje koja je negativna. To je govor mržnje i atmosfera za koju sam čuo da nije postojala od rata. Radi se o nizu konfrontacija, od referenduma do izbora u Stocu - istakao je Lajačak.

- Želim iskoristiti sastanak sa liderima kako bih čuo njihove stavove i njima prenio svoje. Od dvije tendencije trebate izabrati ovu pozitivnu, evropsku. To je najbolja perspektiva koju BiH može da dobije. EU će na tom putu BiH reagovati i igrati veliku ulogu - dodao je Lajčak.