BIH

Projekt vrijedan više od 200.000 maraka

Mladi u Travniku dobivaju „Drugu kuću“

K. K.

20.11.2016

Zapušteni prostor zgrade u centru Travnika, koja je do prije šest godina bila sjedište Radio-televizije Travnika, uskoro će zasijati u novom ruhu i sa savim novom namjenom i konceptom. Ideja jedne od najaktivnijih omladinski organizacija Centra za edukaciju mladih (CEM) je da u ovom prostoru napravi Društveni centar za djecu i mlade „Druga kuća“.

Kroz aktivnosti centra djeca i mladi će svakodnevno uživati zdravo i sigurno okruženje koristeći besplatne multidisciplinarne programe koje će voditi profesionalci.

- Prostor smo dobili na korištenje  na period od 15 godina uz uslov da ga adaptiramo. Prostor je zapušten, potpuno devastiran uslijed višegodišnjeg nekorištenja i neodržavanja. Uskoro krećemo sa prvom fazom radova na rekonstrukciji koja podrazumjeva čišćenje i demontažu unutar objekta. – kaže nam Adis Arnautović, izvršni direktor CEM-a.

Sama rekonstrukcija iznosit će 131 hiljadu konvertibilnih maraka, a vrijednost investicije je veća od 200.000 konvertibilnih maraka kada se završi kompleno opremanje prostora.

druga-kuca-2

Unutrašnjost objekta dobiti sasvim novi, moderni izgled sa brojnim sadržajima

- Investitor cijelog projekta je CEM iz vlastitih sredstava, te uz podršku donator IOGT-NTO iz Švedske i turske općine Sindžan. Želimo zahvaliti načelniku općine i Općinskom vijeću Travnik koje je dalo jednoglasnu podršku za jedan ovakav Centar. – ističe Nedim Pripoljac , programski  menadžer CEM-a.

Vanjski djelovi objekta bit će obnovljeni, ali će zadržati prepoznatiljiv izgled, dok će unutrašnjost objekta dobiti sasvim novi, moderni izgled s brojnim sadržajima. Centar za edukaciju mladih od svog osnivanja pružao je brojne korisne programe mladim kako u Travniku, tako u srednjoj Bosni i šire. „Druga kuća“ pružit će nove korisne sadržaje, a zapušteni objekt u centru grada dobit će novu namjenu.

Inače, zgradu u samom centru Travnika koristila je nekada Osnovna muzička škola, a bila je sjedište Radio Travnik. Ovaj objekt koristili je i Muzičko društvo Travnik, popularna Limena glazba. Kada je osnovana Radio-televizija Travnik dobila je na korištenje cijeli objekt. Prestankom rada RTV Travnik prije šest godina objekt ostao napušten i zapušten.