VIJESTI

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove

Izvještaj BIHAMK-a o stanju na putevima

Redakcija

20.11.2016

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovoga jutra odvija po vlažnom, odnosno mokrom kolovozu. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u višim predjelima naše zemlje. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa  apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Podsjećamo da je bez obzira na vremenske uslove posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Priboj-Simin Han, kao i magistralni put M-17 u Bosanskom Šamcu.

Zbog radova na području Hrvatske upozoravamo vozače na svakodnevne gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, te im preporučujemo da koriste druge granične prelaze. Na ostalim graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 

Teslić-Kotor Varoš, zbog deminiranja terena u mjestu Rujevica, radnim danima od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-5

Ključ-Mrkonjić Grad - zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Stolac-Ljubinje, zbog deminiranja terena na području općine Stolac, od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-6.1

Tomislavgrad (naselje Bobara), zbog radova na rekonstrukciji raskršća, saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

M-16 

Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Lučina) zbog izvođenja sanacionih radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično. 

Banja Luka-Jajce, zbog minerskih radova kod HE Bočac saobraćaj se obustavlja od 14 do 14:30 sati.

M-16.2

Prozor-Jablanica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz postavljenu privremenu signalizaciju. 

M-17

Bosanski Šamac, zbog radova na zamjeni dilatacija na mostu preko rijeke Save vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Maglaj-Doboj (u Misurićima), zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.

M-18

Kladanj-Vitalj,  zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično uz povremene obustave do 15 minuta.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Tuzla-Ugljevik, zbog radova na deminiranju terena od 08 do 16 sati u mjestu Banj Brdo dolazi do povremenih polusatnih obustava.

M-19.3

Rogatica-Ustiprača (u mjestu Dub) zbog radova na miniranju terena u vremenskom periodu od 09 do 10 sati i od 14 do 17 sati, dolazi do povremene obustave saobraćaja.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) - zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

R-435 Nevesinje-Berkovići - u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-445 Semizovac-Ilijaš-Visoko, u toku su radovi na rekonstrukciji dionice Donja Vogošća-Malešići, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača - zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-455a Svatovac-Živinice-Zelenika, zbog rekonstrukcije kolovoza obustavlja se saobraćaj na dionici Živinice (Finali-pruga)-Kulića raskršće (M-18). Saobraćaj se iz pravca Priluka za Živinice preusmjerava preko Ljubača, dok putnička vozila mogu koristiti lokalnu cestu kroz naselje Litve.

R-467 Zavidovići-Olovo, zbog deminiranja terena na lokaciji Smajilbašići polje, saobraćaj se od 08 do 16 sati povremeno obustavlja u trajanju do pola sata.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi je potpuna obustava saobraćaja za vozila preko 15 tona nosivosti,  dok ostala vozila saobraćaju lokalnim putem kroz selo Brestovo.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja radova u ulici Obala Kulina bana (od spoja sa mostom Skenderija do spoja sa mostom Drvenija) zabranjen je saobraćaj u lijevoj traci u dozvoljenom smijeru kretanja, dok je druga traka slobodna za saobraćaj.

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Branislava Đurđeva, Halilbašića, Porodice Ribar,  Zvornička, Stolačka, Kraljice Jelene, Prijedorska, Zmaja od Bosne i Kemal Begova.

GORAŽDE

-Zbog izvođenja radova na zamjeni dilatacije, saobraćaj se na mostu na obilaznici Goražda, odvija jednom trakom naizmjenično.

JAJCE

- Zbog radova na gradnji kružnog toka kod hotela “Turist 98” u Jajcu, u pojedinim fazama izvođenja radova dolazi do potpune zabrane saobraćaja u ulicama Hrvoja Vukčića Hrvatinića, Kulina bana i Stjepana Tomaševića